8 października 2014

Misterium Wina – Ogólnopolski Festiwal Win z kolekcji TIM

Winne winogrona, sery, okolicznościowe wino fot. D.Szymborska


Kameralne spotkanie przy winie, w planie dnia aż dwa szkolenia winne – wczesnym popołudniem i wieczorem seminarium o podstawach enologii. Moim zdaniem bardzo przydatne, podstawowe informacje – zasady degustacji, etapy degustacji, jak czytać etykietę, czym kierować się przy ocenie wina. Od czegoś trzeba zacząć, dlatego dla początkujących miłośników wina to nie lada gratka.


Wina popularne, stołowe wsparte polskimi serami, cydrem i miodem pitnym. Tego ostatnie nie próbowałam, bo zwyczajnie nie jestem jego fanką.

Większość win pokazywanych w czasie Festiwalu kojarzyłam z półek supermarketów. Trochę się bałam degustacji cydru. Choć z drugiej strony po Cydrze Lubelskim mogło być tylko lepiej. I było. Cydr Polski Klasyczny i Rumiany to sympatyczne napoje, które pewno furorę będą robić latem bo teraz jesienią to jakoś nie szukamy orzeźwienia tak jak w gorące, letnie wieczory.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa