Misterium Wina – Ogólnopolski Festiwal Win z kolekcji TIM
Winne winogrona, sery, okolicznościowe wino fot. D.Szymborska |
Kameralne spotkanie przy winie, w planie dnia aż dwa szkolenia winne –
wczesnym popołudniem i wieczorem seminarium o podstawach enologii. Moim zdaniem
bardzo przydatne, podstawowe informacje – zasady degustacji, etapy degustacji,
jak czytać etykietę, czym kierować się przy ocenie wina. Od czegoś trzeba
zacząć, dlatego dla początkujących miłośników wina to nie lada gratka.
Wina popularne, stołowe wsparte polskimi serami, cydrem i miodem
pitnym. Tego ostatnie nie próbowałam, bo zwyczajnie nie jestem jego fanką.
Większość win pokazywanych w czasie Festiwalu kojarzyłam z półek
supermarketów. Trochę się bałam degustacji cydru. Choć z drugiej strony po
Cydrze Lubelskim mogło być tylko lepiej. I było. Cydr Polski Klasyczny i Rumiany
to sympatyczne napoje, które pewno furorę będą robić latem bo teraz jesienią to
jakoś nie szukamy orzeźwienia tak jak w gorące, letnie wieczory.
Komentarze
Prześlij komentarz