Domowa granola, jak zrobić?
Domowa granola z jogurtem i figami fot. D.Szymborska |
Granola szał! Brzmi muzycznie smakuje wyjątkowo pysznie. To jedno z
prostszych do przygotowania dań śniadaniowych. Do tego można „robić na zapas”.
Najlepiej upiec wieczorem by granola spokojnie wystygła przez noc.
Potem przełożyć do słoika albo pudełka i nic tylko zjadać!
Swoją granolę przygotowuję bez cukru, miód w zupełności wystarczy! 4
rodzaje zbożowych płatków, suszona żurawina, wiórki koksowe, trochę płatków
migdałowych, to akurat było w szafce kuchennej. Miód naturalny od sąsiadki ze
wsi, gryczany. Oj słodki!
Po prostu super smacznie - granola, jogurt i figa (tak ja świeże figi obieram ze skórki!) fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Składniki granoli wymieszać, piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę
wyłożyć pergaminem, ułożyć wszystkie składniki (wymieszane z miodem) piec aż granola
będzie ładnie brązowa. Wszystko zależy od piekarnika, dlatego trzeba zaglądać i
sprawdzać jak się nasz granola piecze. Wyciągnąć z piekarnika i pozwolić
granoli ostygnąć – trudne zadanie bo taką lepką, gorącą świetnie się podjada.
Pokruszyć i przełożyć do pudełka albo słoika.
Bo człowiek to je oczami a w krysztale wszystko ładniej wygląda fot. D.Szymborska |
Do granoli można dodawać świeże owoce, jogurt, mleko – czyli śniadanie
w 5 sekund jest możliwe!
smacznie i pysznie wygląda *,* <3
OdpowiedzUsuńoj tak, i daje tyle możliwości jeżeli chodzi o dodatki :)
Usuńdomowa granola to jest to!
OdpowiedzUsuńdokładnie:) tylko wtedy na 100% wiem co tak naprawdę w niej jest! :)
Usuń