TRYB JASNY/CIEMNY

Domowa granola, jak zrobić?

Domowa granola z jogurtem i figami fot. D.Szymborska


Granola szał! Brzmi muzycznie smakuje wyjątkowo pysznie. To jedno z prostszych do przygotowania dań śniadaniowych. Do tego można „robić na zapas”.

Najlepiej upiec wieczorem by granola spokojnie wystygła przez noc. Potem przełożyć do słoika albo pudełka i nic tylko zjadać!

Swoją granolę przygotowuję bez cukru, miód w zupełności wystarczy! 4 rodzaje zbożowych płatków, suszona żurawina, wiórki koksowe, trochę płatków migdałowych, to akurat było w szafce kuchennej. Miód naturalny od sąsiadki ze wsi, gryczany. Oj słodki!



Po prostu super smacznie - granola, jogurt i figa (tak ja świeże figi obieram ze skórki!) fot. D.Szymborska


Przygotowanie:

Składniki granoli wymieszać, piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć wszystkie składniki (wymieszane z miodem) piec aż granola będzie ładnie brązowa. Wszystko zależy od piekarnika, dlatego trzeba zaglądać i sprawdzać jak się nasz granola piecze. Wyciągnąć z piekarnika i pozwolić granoli ostygnąć – trudne zadanie bo taką lepką, gorącą świetnie się podjada. Pokruszyć i przełożyć do pudełka albo słoika.

Bo człowiek to je oczami a w krysztale wszystko ładniej wygląda fot. D.Szymborska

Do granoli można dodawać świeże owoce, jogurt, mleko – czyli śniadanie w 5 sekund jest możliwe!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa