KONKURS – wygraj super zestaw przyborów do grillowania
Trzyczęściowy zestaw grillowy w futerale fot. D.Szymborska
|
Jesień nas rozpieszcza cudowną pogodą. Jest wciąż ciepło i
przyjemnie. Co znaczy, że wciąż możemy
grillować. Jednocześnie, sama wiem jak ciężko zebrać się by rozpalić grill,
czasem dużo szybciej i łatwiej jest grillować w domu. Bynajmniej nie zachęcam
do rozstawiania grilla na balkonie! Nie!!! Patelnie do grillowania, specjalne
blachy grzewcze – całkiem sporo możliwości na grillowanie pod dachem!
Dawno nie było konkursu – trzeba to zmienić!
Tym razem czekam na przepis – pisany lub zdjęcie – co można zgrillować.
Liczą się pomysły mięsne i wegetariańskie. Nie żebym podpowiadała ale papryka z
grilla jest tak samo pyszna jak orientalne szaszłyki z kurczaka!
Szczegóły konkursu przedstawiają się następująco: start dziś – 1
października koniec - 7 października –
wyniki 8 października.
Odpowiedzi albo w komentarzach pod postem albo mailem na oneginetatopa@gmail.com
Nagrodę wysyłam pocztą!
Wow :) Przydały by mi się takie przybory :)
OdpowiedzUsuńMój przepis to grillowane mięso wołowe ala kebab :
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
pół posiekanej bardzo drobno cebuli
jedno jajko jajko
bułka tarta wedle uznania
sól (wystarczy odrobinę) polecam sól himalajską
dużo pieprzu
odrobina curry
papryka mielona słodka i ostra
drobno posiekane dwa ząbki czosnku, lub wyciśnięte w prasce
przyprawa do kebaba
Przygotowanie : całość ugniatamy w jedną masę - najlepiej za pomocą własnych dłoni :) następnie nakładamy w dość duże kawałki (w formie takiej podłużnej) na patyczki do szaszłyków. Najlepiej robić to w ten sposób, że na dłoni mamy placek mięsa kładziemy na to patyczek i zaciskamy dłoń tak by mięso wyglądało jak nabite na patyczek. Całość grillujemy, najlepiej na tradycyjnym grillu. Jako, że jest to mięso wołowe długość grillowania uzależniona jest od tego jak zrobione mięso preferujemy :) Do tego świetnie smakuje sałatka skomponowana z grilowanej papryki, pomidora i cukini. Warzywa pokrojone w plastry grillujemy, następnie wrzucamy do miski w której znajduje się już mix sałat, mieszamy z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego. Reasumując kebab z grilla + sałatka z grilowanych warzy :) Pychota :)
fajny przpis! dzięki!
UsuńO rany,spóźniłam się...
OdpowiedzUsuńna co? konkurs trwa do 7 października :)
UsuńJako danie z grilla polecam kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
2 bakłażany
2 garście liści młodego szpinaku
2 papryki (1 czerwona i 1 żółta)
kozi ser
oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeże oregano
Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Paprykę umyć i pokroić również na plastry. Plastry bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posypać świeżym oregano i lekko posolić. Na grillu (ruszcie) upiec plastry papryki a następnie plastry bakłażana około 2-3 minuty, aż będą miękkie i złociste. Na połowę grillowanych plastrów bakłażana położyć umyte i osuszone liście szpinaku, posypać oregano, położyć plaster dobrej jakości koziego sera, plaster upieczonej papryki i przykryć drugim plastrem upieczonego bakłażana. Grillować jeszcze chwilkę, aż ser lekko się rozpuści.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl