Risotto z borowikami i czarną truflą
Risotto tak przygotowane jest bardzo sycące i pyszne! fot. D.Szymborska |
Pyszne trufle, oprócz tego, że są bardzo drogie są też bardzo mało
kaloryczne. Czarna trufla – Tuber aestivum Vitt zawiera zaledwie 31kcal na
100g, szkoda, że sprzedają ją w opakowaniach po 10g…
Risotto przygotowane według przepisu z BBC FOOD. Takiego najprostszego,
za to dodatki odjechane – suszone borowiki, kurczak zagrodowy i wreszcie czarna
trufla.
Wyszło bardzo smacznie, przepis był na 4 porcje, ale to chyba musieliby
być bardzo głodni Brytyjczycy, bo u nas to danie na 6 osób!
Włoską truflę przywieźliśmy z Teneryfy, w ślicznym słoiczku znajdowała
się pomarszczona niczym mózg trufla, ważyła 10g i została zjedzona wraz z
risotto.
Brakuje masła i trufli fot. D.Szymbroska |
Składniki:
·
Garść suszonych grzybów –
borowików,
·
2 łyżki oliwy,
·
2 ząbki czosnku (posiekane),
·
1 biała cebula,
·
250g pieczarek (brązowe są trochę
smaczniejsze),
·
350g ryżu do risotto,
·
200ml wytrawnego, białego wina,
·
2 litry rosołu (u nas był akurat
delikatny, cielęcy),
·
3 łyżki siekanej pietruszki,
·
sól, pieprz i świeżo tarty
parmezan, masło,
·
500g filetu z piersi kurczaka – usmażonego
na oliwie i pokrojonego w cienkie plasterki,
·
czarna trufla skrojona na tarce
(tak jak wiórki parmezanu).
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, przez minimum 10 minut. Dobrze
osuszyć. Cebulę posiekać, czosnek drobno posiekać. Rozgrzać masło na patelni
dodać czosnek i cebulę i grzyby suszone (pokrojone w paseczki). Podsmażyć, gdy
cebula lekko się zrumieni dodać pieczarki, smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać
ryż, wmieszać starannie, wlać wino. Mieszać aż do czasu gdy ryż wchłonie wino.
Następnie dodawać po chochelce rosołu (wrzącego) czekać aż ryż wchłonie płyn,
mieszać. Ryż powinien być miękki. Dodać kurczaka, wmieszać wszystko starannie,
dodać ½ startej trufli i znów wymieszać. Po chwili dodać kilka łyżek startego
parmezanu i pietruszkę. Wszystko starannie wymieszać podawać z wiórkami z
trufli i parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz