TRYB JASNY/CIEMNY

Risotto z borowikami i czarną truflą

Risotto tak przygotowane jest bardzo sycące i pyszne! fot. D.Szymborska


Pyszne trufle, oprócz tego, że są bardzo drogie są też bardzo mało kaloryczne. Czarna trufla – Tuber aestivum Vitt zawiera zaledwie 31kcal na 100g, szkoda, że sprzedają ją w opakowaniach po 10g…

Risotto przygotowane według przepisu z BBC FOOD. Takiego najprostszego, za to dodatki odjechane – suszone borowiki, kurczak zagrodowy i wreszcie czarna trufla.

Wyszło bardzo smacznie, przepis był na 4 porcje, ale to chyba musieliby być bardzo głodni Brytyjczycy, bo u nas to danie na 6 osób!

Włoską truflę przywieźliśmy z Teneryfy, w ślicznym słoiczku znajdowała się pomarszczona niczym mózg trufla, ważyła 10g i została zjedzona wraz z risotto.



Brakuje masła i trufli fot. D.Szymbroska


Składniki:

·      Garść suszonych grzybów – borowików,
·      2 łyżki oliwy,
·      2 ząbki czosnku (posiekane),
·      1 biała cebula,
·      250g pieczarek (brązowe są trochę smaczniejsze),
·      350g ryżu do risotto,
·      200ml wytrawnego, białego wina,
·      2 litry rosołu (u nas był akurat delikatny, cielęcy),
·      3 łyżki siekanej pietruszki,
·      sól, pieprz i świeżo tarty parmezan, masło,
·      500g filetu z piersi kurczaka – usmażonego na oliwie i pokrojonego w cienkie plasterki,
·      czarna trufla skrojona na tarce (tak jak wiórki parmezanu).

Przygotowanie:


Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, przez minimum 10 minut. Dobrze osuszyć. Cebulę posiekać, czosnek drobno posiekać. Rozgrzać masło na patelni dodać czosnek i cebulę i grzyby suszone (pokrojone w paseczki). Podsmażyć, gdy cebula lekko się zrumieni dodać pieczarki, smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać ryż, wmieszać starannie, wlać wino. Mieszać aż do czasu gdy ryż wchłonie wino. Następnie dodawać po chochelce rosołu (wrzącego) czekać aż ryż wchłonie płyn, mieszać. Ryż powinien być miękki. Dodać kurczaka, wmieszać wszystko starannie, dodać ½ startej trufli i znów wymieszać. Po chwili dodać kilka łyżek startego parmezanu i pietruszkę. Wszystko starannie wymieszać podawać z wiórkami z trufli i parmezanem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa