19 października 2015

Bajgel z awokado i szynką serrano

Kolorowo, kalorycznie, klasycznie.....fot. D.Szymborska


„Na mieście” panuje moda na kanapki, z szarpanym mięsem, podrobami, wegańskimi kotletami – do wyboru do koloru. Ceny z tych wyższych bo kanapka potrafi kosztować kilkadziesiąt złotych. Wiadomo, za jakość  i modę się płaci.

Wśród pełnych glutenu, gorących, pachnących bułek wybieram bajgla. Robi tak wielu amerykanów, to najbardziej popularne pieczywo, często sprzedawane w formie mrożonej. Statystyki z Manhattanu pokazują, że do szpitali z ranami ciętymi trafia wielu miłośników tego pieczywa, dzieje się tak w niedzielne poranki, gdy nowojorczycy kroją bajgle….

Połączenie awokado i szynki – klasyka, ale wyjątkowo smaczna.

Po takiej kanapce można zacząć tydzień, trzeci dzień bez słońca, kolejny gdy wstaję w ciemnościach… albo inaczej…. Z uśmiechem, radością i siłą by doczekać wiosny!!!

Składniki (2 kanapki):


·      2 bajgle,
·      1 dojrzałe awokado,
·      4 plastry szynki serrano,

Przygotowanie:

Bajgel musi być gorący! Mrożonych nie kupuję, a takie już upieczone podgrzewam w piekarniku. Zajmuje to chwilę a tylko tak można uzyskać PRAWDZIWY bajgel, taki, który parzy w ręce a niektóre składniki się rozpuszczają….

Niektórzy podgrzewają bajgle w tosterach – też działa, choć ja wolę takie z piekarnika.

Uwaga, sam bajgel jest bardzo kaloryczny, jak do tego dodamy jeszcze awokado to kanapka mocy dostarczy nam duuużo energii. Jeden bajgel to 210 kcal, w tym 1.3g tłuszczu, 4.7g cukrów i 0.68g soli….


Czyli poniedziałek rozpoczęty z MOCĄ!!!

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa