Bajgel z awokado i szynką serrano
Kolorowo, kalorycznie, klasycznie.....fot. D.Szymborska |
„Na mieście” panuje moda na kanapki, z szarpanym mięsem, podrobami,
wegańskimi kotletami – do wyboru do koloru. Ceny z tych wyższych bo kanapka
potrafi kosztować kilkadziesiąt złotych. Wiadomo, za jakość i modę się płaci.
Wśród pełnych glutenu, gorących, pachnących bułek wybieram bajgla. Robi
tak wielu amerykanów, to najbardziej popularne pieczywo, często sprzedawane w
formie mrożonej. Statystyki z Manhattanu pokazują, że do szpitali z ranami
ciętymi trafia wielu miłośników tego pieczywa, dzieje się tak w niedzielne
poranki, gdy nowojorczycy kroją bajgle….
Połączenie awokado i szynki – klasyka, ale wyjątkowo smaczna.
Po takiej kanapce można zacząć tydzień, trzeci dzień bez słońca,
kolejny gdy wstaję w ciemnościach… albo inaczej…. Z uśmiechem, radością i siłą
by doczekać wiosny!!!
Składniki (2 kanapki):
·
2 bajgle,
·
1 dojrzałe awokado,
·
4 plastry szynki serrano,
Przygotowanie:
Bajgel musi być gorący! Mrożonych nie kupuję, a takie już upieczone
podgrzewam w piekarniku. Zajmuje to chwilę a tylko tak można uzyskać PRAWDZIWY
bajgel, taki, który parzy w ręce a niektóre składniki się rozpuszczają….
Niektórzy podgrzewają bajgle w tosterach – też działa, choć ja wolę
takie z piekarnika.
Uwaga, sam bajgel jest bardzo kaloryczny, jak do tego dodamy jeszcze
awokado to kanapka mocy dostarczy nam duuużo energii. Jeden bajgel to 210 kcal,
w tym 1.3g tłuszczu, 4.7g cukrów i 0.68g soli….
Czyli poniedziałek rozpoczęty z MOCĄ!!!
Gdzie kupiłaś szynkę serrano :)
OdpowiedzUsuńteraz nawet w dyskontach są dostępne :)
Usuń