Łosoś w indonezyjskich smakach – danie jednogarnkowe
Indonezyjskie super proste i super smaczne danie z makaronem ryżowym fot. D.Szymborska |
A bardziej jednopatelniowe niż jednogarnkowe. Bardzo szybkie w
przygotowaniu, jest tylko małe ale, łosoś musi się wcześniej marynować przez
minimum 30 minut, a najlepiej ponad godzinę.
Ketjap manis – indonezyjski sos sojowy, to właśnie on nadaje smak łososiowi
i całemu daniu.
Nie trzeba, ale można jeść pałeczkami, w Indonezji takie danie zje się
łyżką i widelcem. Ja bardzo lubię jedzenie pałeczkami – frajda większa i mam
poczucie, że szybciej się najadam niż jedząc zwykłymi sztućcami….
Składniki (na 4 porcje):
Takie pyszne, takie śliczne i w kolorach jesieni fot. D.Szymborska |
·
500g łososia bez skóry,
pokrojonego w kostkę,
·
butelka (150ml) sosu sojowego
Katjap manis,
·
50g kiłków fasoli,
·
50g pędów bambusa,
·
25g grzybków shitake,
·
500g warzyw krojonych w słupki –
albo świeże albo mrożone – pietruszka, marchewka, por, dymka,
·
olej do smażenia,
·
100g orzeszków ziemnych bez soli
(uprażone na teflonowej patelni i rozdrobnione),
·
pęczek kolendry,
·
sok z 2 limonek,
·
400g makaronu ryżowego.
Przygotowanie:
Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić na
bok. Grzybki namoczyć we wrzątku, pokroić w paski. Na wielkiej patelni (może
być wok) rozgrzać olej, wrzucić warzywa. Gdy będą już gorące dodać marynowanego
wcześniej łososia. Ważne by odcedzić kawałki ryby od sosu. Gdy będziemy smażyć łososia
nie zmieni koloru tak jak zwykle bo wcześniej był w sosie katjap manis. Na
koniec dodać kiełki i bambus i makaron ryżowy, wszystko starannie wymieszać, przed podaniem
dodać kolendrę. Dzięki temu jej listki pozostaną jędrne i ładnie zielone. Podawać
z tłuczonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Nie jadłam łososia w połączeniu z kuchnią indyjską...
OdpowiedzUsuńindonezyjską :)
Usuńsuper blog, napewno bede odwiedzac, oraz zapraszam do siebie healthy-kinga.blogspot.com
OdpowiedzUsuń