Masala czaj – jak zrobić
Piękny garnek z pyszną masalą fot. D.Szymborska |
- Dota zrobisz masalę?
- Oj, a nie przypalę?
- Herbatę masalę.
- Okej.
Wolałam zapowiedzieć, że zdarza mi się przyprawy przypalić. Myślałam,
że mam zrobić mieszankę, rozbić ją w moździerzu, a potem podprażyć proszek. Bo
masala znaczy też mieszanka (w hindi).
To wszystko działo się przed spotkaniem autorskim Mai Sobczak. Masala
czaj była jednym z serwowanych napojów. W całym pomieszczeniu unosił się zapach
przypraw, był rozgrzewający, ciepły.
Żeby przygotować garnek tego hinduskiego napoju potrzeba:
·
Czarnej herbaty (sypanej),
·
Mleka – tutaj używałam ryżowego,
·
Przyprawy masala – tutaj używałam
gotowej mieszanki (w skład której wchodzą: cynamon, goździki, kardamon, imbir),
·
Woda.
To naprawdę tak proste. Herbatę trzeba zagotować, potem dodać mleka i
znów zagotować, na koniec dodać przyprawy i znów gotować. Potem wszystko trzeba
przelać przez sitko by pozbyć się „fusów”. Niektórzy dodają do herbaty cukru,
kolendry czy pieprzu –pełna dowolność jeżeli chodzi o przyprawy.
Ot taka alternatywa dla kawy z mlekiem.
Nigdy nie piłam takiego wywaru..
OdpowiedzUsuń