11 października 2015

Domowe krokieto-pizze – super prosty przepis

Super smaczne pizzo-krokiety z chleba tostowego fot. D.Szymborska


Znajomi? 
Niechęć do gotowania w niedzielę? 
Ochota na pizzę bez zamawiania? 
Porządki w lodówce? 
Chleb tostowy, który za moment wyschnie? 

Powodów może być wiele, każdy dobry, jeżeli w efekcie powstaną pyszne pizza-krokiety!

W kuchni spędzamy półgodzinny, potem żyjemy w chwale jaką świetną pizzową przekąskę przygotowaliśmy.

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Na to potrzebujemy najwięcej czasu, którego bynajmniej marnować nie będziemy bo w tym czasie przygotujemy wszystkie składniki.

Składniki na 6 pizza-krokietów:


Dużo tego nie potrzeba a efekt taki super! fot. D.Szymborska

·      6 kromek pieczywa tostowego, jak większe to będą większe krokiety, jak „normalne” to też dobrze,
·      ½ kulki mozzarelli,
·      6 łyżeczek sosu pomidorowego (w ostateczności można zastąpić ketchupem),
·      2 plastry szynki, pokrojone w plasterki,
·      4 łyżki farszu – u mnie to był tuńczyk smażony z cebulą i oliwkami – pozostałość sosu do makaronu,
·      masło,
·      pecorino (utarte),
·      pietruszka (siekana).

Przygotowanie:


Masło roztopić w rondelku. Z każdej kromki pieczywa tostowego odciąć skórkę i rozwałkować – delikatnie ale zdecydowanie. Łyżką nałożyć sos pomidorowy, potem farsz lub szynkę i mozzarelę. Starannie zawinąć. Pietruszkę wymieszać z pecorino. Każdą krokieto-pizzę już zawiniętą zamoczyć w roztopionym maśle, potem obtoczyć w parmezanie z pietruszką. Układać na wyłożonej papierem albo folia blasze i piec w piekarniku (180 stopni) przez 15 minut. Sprawdzając, czy krokiety się nie spalają, bo dużo zależy od ich wielkości. Warto też zadbać o to by bardzo starannie je zawinąć bo inaczej mogą się nam otworzyć w czasie pieczenia.

Super pyszne krokieto-pizze fot. D.Szymborska

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. oj tam, z niczego to ono nie jest...kalorii też ma trochę ale taaak świetnie smakuje :)

      Usuń
  2. Oj niestety nie lubię takiego połączenia. Ogólnie krokietów nie lubię, ale pizzę (niestety) kocham!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, oj a może wypróbujesz? jak dla mnie to super pomysł na przekąskę, przygotowanie zajmuje chwilę a smak świetny :)

      Usuń
  3. Faktycznie super prosty przepis, a czasem nie ma chęci na robienie krokietów. Ekstra.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa