TRYB JASNY/CIEMNY

Węgierski bigos z kaszą gryczaną

Pysznie, rozgrzewająco i węgiersko fot. D.Szymborska


Pyszne danie, które zyskuje głębię smaku po kolejnym podgrzaniu. Rozgrzewające, mięsne i nie tak ciężkostrawne jak polski bigos – nie ma w nim grzybów jest za to sporo papryki.

Nie jest to danie, które da się przygotować w półgodziny, wymaga minimum 3 godzin gotowania, warto poczekać.

Druga uwaga, to nie jest danie dietetyczne, podsmażenie wołowiny na smalcu podbija smak ale też dodaje kalorii. A jak wiadomo, kasza gryczana świetnie smakuje ze skwarkami z boczku….

Składniki na (6 porcji):


·      1kg wołowiny (przerośnięta i z tłuszczykiem, nadaje się do tego dania idealnie),
·      600g kiszonej kapusty,
·      2 papryki,
·      4 cebule,
·      2 łyżki mąki,
·      4 łyżki smalcu,
·      2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
·      1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
·      3 łyżeczki mielonego kminku,
·      pieprz i sól do smaku,
·      bouquet garni z liśćmi laurowymi i zielem angielskim,
·      1 litr bulionu (najlepiej wołowego, ale z braku takiego można użyć drobiowego).

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Wrzucić do plastikowej torebki, wsypać mąkę i starannie wymieszać – dzięki temu wszystkie kawałki będą oprószone mąką. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć mięso. Przełożyć do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć (zeszklić) cebulę pokrojoną w piórka, i paprykę (pokrojoną w słupki). Wymieszać wszystko starannie. Kapustę mocno odcisnąć, posiekać i włożyć do garnka. Zalać ½ bulionu. Starannie wymieszać, doprawić, znów wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny, dolać resztę bulionu po godzinie, na sam koniec gotowania zdjąć pokrywkę z garnka tak, by odparować nadmiar płynu.


Podawać z kaszą gryczaną, warto ją ugotować wcześniej a potem podsmażyć i dodać skwarki z boczku.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa