Węgierski bigos z kaszą gryczaną
Pysznie, rozgrzewająco i węgiersko fot. D.Szymborska |
Pyszne danie, które zyskuje głębię smaku po kolejnym podgrzaniu.
Rozgrzewające, mięsne i nie tak ciężkostrawne jak polski bigos – nie ma w nim
grzybów jest za to sporo papryki.
Nie jest to danie, które da się przygotować w półgodziny, wymaga
minimum 3 godzin gotowania, warto poczekać.
Druga uwaga, to nie jest danie dietetyczne, podsmażenie wołowiny na
smalcu podbija smak ale też dodaje kalorii. A jak wiadomo, kasza gryczana
świetnie smakuje ze skwarkami z boczku….
Składniki na (6 porcji):
·
1kg wołowiny (przerośnięta i z tłuszczykiem,
nadaje się do tego dania idealnie),
·
600g kiszonej kapusty,
·
2 papryki,
·
4 cebule,
·
2 łyżki mąki,
·
4 łyżki smalcu,
·
2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
·
1 łyżeczka ostrej mielonej
papryki,
·
3 łyżeczki mielonego kminku,
·
pieprz i sól do smaku,
·
bouquet garni z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim,
·
1 litr bulionu (najlepiej
wołowego, ale z braku takiego można użyć drobiowego).
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Wrzucić do
plastikowej torebki, wsypać mąkę i starannie wymieszać – dzięki temu wszystkie
kawałki będą oprószone mąką. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć mięso. Przełożyć
do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć (zeszklić) cebulę pokrojoną w
piórka, i paprykę (pokrojoną w słupki). Wymieszać wszystko starannie. Kapustę
mocno odcisnąć, posiekać i włożyć do garnka. Zalać ½ bulionu. Starannie
wymieszać, doprawić, znów wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny,
dolać resztę bulionu po godzinie, na sam koniec gotowania zdjąć pokrywkę z
garnka tak, by odparować nadmiar płynu.
Podawać z kaszą gryczaną, warto ją ugotować wcześniej a potem podsmażyć
i dodać skwarki z boczku.
Komentarze
Prześlij komentarz