Jak ugotować najlepszy na świecie rosół
Rosół - magiczna zupa fot. D.Szymborska |
Zasada – krótki tytuł – złamana, wytłumaczeniem jest to, że dobry rosół
gotuje się długo, bardzo długo.
Kuchnia azjatycka często proponuje zupę na śniadanie, jako ten
najważniejszy posiłek dnia. Pomimo wszystko rzadko jem zupę z rana, ale nie mam
nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. Uważam, że zupę można jeść o każdej porze
dnia.
Domowy rosół to baza do zup. A plan jest taki, żeby w weekend ugotować
krem cytrynowy, który jadłam w restauracji Dwie/3. Przepis już dostałam, a bazą
zupy jest intensywny i dobry (jak napisali szefowie kuchni) rosół.
Na zdjęciu, jak to się ładnie nazywa propozycja podania, czyli świetna,
domowa, rozgrzewająca zupa, w której nie ma ŻADNYCH ulepszaczy, kosteczek,
bulioneteczek czy innych proszków.
Oto lista NIEZBĘDNYCH składników do ugotowania najlepszego na świecie
rosołu:
·
6 litrów wody (taki mam garnek),
·
1 spalona cebula (konieczne),
·
2 łodygi selera naciowego,
·
3 marchewki,
·
2 pietruszki,
·
½ selera,
·
½ pora,
·
3 podudzia z kurczaka,
·
4 listki laurowe,
·
5 ziarenek ziela angielskiego,
·
4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Gotować, gotować i jeszcze raz gotować, na małym ogniu, godzinami.
Jeżeli chcemy zjeść rosół z warzywami – tak jak na zdjęciu – to trzeba uważać,
by ich nie rozgotować. Podawać z szarpanym mięsem i posypać pietruszką.
najlepszy na świecie powiadasz ?? hmm, . wysoko wątpliwa sprawa :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy :) ale może być tak samo najlepszy jak ten gotowany przez Twoją Mamę :)
Usuńabsolutnie nie moja mama :), od 15 roku życia gotuję sam , w małżeństwie zostałem odciążony przez żonę , ale od 5 lat wróciłem do własnej kuchni , wędzarni ,piekarni i serowarni .Mam troszkę bzika , na punkcie tego aby wiedzieć co jem, Ułatwia mi to fakt że produkuję swoje warzywa , hoduję swój drób i mam gdzie to wszystko przetworzyć :) i nie mogę się zgodzić z faktem że najlepszy na świecie rosół będzie z podudzia z kurczaka i spalonej (koniecznie ) cebuli .. wybacz ale musiałem
UsuńZazdroszczę takie zaplecza kuchennego. To ja poproszę o Twój najlepszy przepis na rosół, przecież może być ich więcej!!!
Usuńnie ma nic lepszego niż domowy rosół, bez kostek itp :)
OdpowiedzUsuńA gdzie w tym rosole jest makaron? Ja uwielbiam makaron w rosole!
Usuńmakaron często ma gluten..a tutaj było tyle warzyw i mięsa, że nie był potrzebny...
Usuńpewno, że domowy najlepszy!!!
UsuńTen rosół jakiś mętny.
UsuńI like reading through an article that will make
OdpowiedzUsuńmen and women think. Also, many thanks for permitting me to comment!
A person essentially lend a hand to make critically articles I'd state.
OdpowiedzUsuńThat is the first time I frequented your website page and so far?
I amazed with the research you made to create this actual submit amazing.
Magnificent job!
I conceive this web site contains some really superb info for everyone :D.
OdpowiedzUsuń