TRYB JASNY/CIEMNY

Jak ugotować najlepszy na świecie rosół

Rosół - magiczna zupa fot. D.Szymborska


Zasada – krótki tytuł – złamana, wytłumaczeniem jest to, że dobry rosół gotuje się długo, bardzo długo.

Kuchnia azjatycka często proponuje zupę na śniadanie, jako ten najważniejszy posiłek dnia. Pomimo wszystko rzadko jem zupę z rana, ale nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. Uważam, że zupę można jeść o każdej porze dnia.

Domowy rosół to baza do zup. A plan jest taki, żeby w weekend ugotować krem cytrynowy, który jadłam w restauracji Dwie/3. Przepis już dostałam, a bazą zupy jest intensywny i dobry (jak napisali szefowie kuchni) rosół.

Na zdjęciu, jak to się ładnie nazywa propozycja podania, czyli świetna, domowa, rozgrzewająca zupa, w której nie ma ŻADNYCH ulepszaczy, kosteczek, bulioneteczek czy innych proszków.

Oto lista NIEZBĘDNYCH składników do ugotowania najlepszego na świecie rosołu:


·      6 litrów wody (taki mam garnek),
·      1 spalona cebula (konieczne),
·      2 łodygi selera naciowego,
·      3 marchewki,
·      2 pietruszki,
·      ½ selera,
·      ½ pora,
·      3 podudzia z kurczaka,
·      4 listki laurowe,
·      5 ziarenek ziela angielskiego,
·      4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:


Gotować, gotować i jeszcze raz gotować, na małym ogniu, godzinami. Jeżeli chcemy zjeść rosół z warzywami – tak jak na zdjęciu – to trzeba uważać, by ich nie rozgotować. Podawać z szarpanym mięsem i posypać pietruszką.

Komentarze

  1. najlepszy na świecie powiadasz ?? hmm, . wysoko wątpliwa sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepszy :) ale może być tak samo najlepszy jak ten gotowany przez Twoją Mamę :)

      Usuń
    2. absolutnie nie moja mama :), od 15 roku życia gotuję sam , w małżeństwie zostałem odciążony przez żonę , ale od 5 lat wróciłem do własnej kuchni , wędzarni ,piekarni i serowarni .Mam troszkę bzika , na punkcie tego aby wiedzieć co jem, Ułatwia mi to fakt że produkuję swoje warzywa , hoduję swój drób i mam gdzie to wszystko przetworzyć :) i nie mogę się zgodzić z faktem że najlepszy na świecie rosół będzie z podudzia z kurczaka i spalonej (koniecznie ) cebuli .. wybacz ale musiałem

      Usuń
    3. Zazdroszczę takie zaplecza kuchennego. To ja poproszę o Twój najlepszy przepis na rosół, przecież może być ich więcej!!!

      Usuń
  2. nie ma nic lepszego niż domowy rosół, bez kostek itp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie w tym rosole jest makaron? Ja uwielbiam makaron w rosole!

      Usuń
    2. makaron często ma gluten..a tutaj było tyle warzyw i mięsa, że nie był potrzebny...

      Usuń
    3. Ten rosół jakiś mętny.

      Usuń
  3. I like reading through an article that will make
    men and women think. Also, many thanks for permitting me to comment!

    OdpowiedzUsuń
  4. A person essentially lend a hand to make critically articles I'd state.
    That is the first time I frequented your website page and so far?
    I amazed with the research you made to create this actual submit amazing.
    Magnificent job!

    OdpowiedzUsuń
  5. I conceive this web site contains some really superb info for everyone :D.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa