Pesto o smaku orzechowym - nowy przepis!
Super smaczne, lekko orzechowe pesto z bazylii i orzechów nerkowca fot. D.Szymborska |
Czasem eksperymentuję w kuchni, czasem brak dostępności jakiegoś
produktu zmusza do tych eksperymentów.
Jak nigdzie w okolicy nie ma orzeszków pini, a obiecałam, że wieczorem
będzie makaron z pesto….tym zielonym z bazylii to….pewno, że można użyć
słonecznika, ale smak cóż – moim zdaniem nie tak dobry. Gdy pisałam o tym jak
drogi jest słoiczek pesto (TUTAJ), koleżanka na stałe mieszkająca w Izraelu
napisała mi, że ona przygotowuje z orzechów nerkowca. To czemu nie spróbować.
Efekt – super! I teraz nie wiem, czy to nie jest moje ulubione pesto!
Smakuje orzechowo, jest delikatne – PYSZNE! Dzięki Paulina za podpowiedź!
Przygotowanie analogiczne do wcześniejszych, z tą różnicą, że prażyłam
orzechy nerkowca.
Składniki (1 słoiczek 0.2l):
Domowe pesto jest najlepsze! fot. D.Szymborska |
·
100g orzechów nerkowca,
·
50g parmezanu (tartego),
·
liście z dwóch doniczkowych
bazylii – czyli dużo!,
·
sól i pieprz – świeżo mielone,
·
oliwa – tutaj ciężko podać ilość
bo dodaję jej tyle, by pesto było gęste, ale nie muliste, a potem jeszcze
dolewam do słoiczka tak by przykryć pesto, by mogło kilka dni postać w lodówce.
Przygotowanie:
Uprażyć orzechy nerkowca. Wrzucić do blendera, dolać oliwy i oskubać
doniczkową bazylię z wszystkich listków. Wszystko zblendować. Doprawić solą
(trochę) i pieprzem. Zetrzeć parmezan. Wymieszać parmezan z pesto, dodać oliwy
i doprawić, jeżeli trzeba.
Pesto może stać kilka dni w słoiczku w lodówce, ważne żeby oliwa
zakrywała pesto – nie będzie się utleniać.
No nic trzeba podwinąć rękawy do sklepu i do kuchni :)
OdpowiedzUsuń:) smacznego!!! a tym razem składniki z tych raczej bardziej niż mniej dostępnych w mniejszych sklepikach!!!
Usuńdo tego makaron albo jak potrzebujesz białka to jeszcze upiecz albo usmaż kurczaka! pycha będzie, gwarantuję :)
Twoje pesto ma genialny kolor! :)
OdpowiedzUsuńi smak też :) musisz uwierzyć albo zrobić samej w domu :)
Usuń