TRYB JASNY/CIEMNY

Pesto o smaku orzechowym - nowy przepis!

Super smaczne, lekko orzechowe pesto z bazylii i orzechów nerkowca fot. D.Szymborska


Czasem eksperymentuję w kuchni, czasem brak dostępności jakiegoś produktu zmusza do tych eksperymentów.

Jak nigdzie w okolicy nie ma orzeszków pini, a obiecałam, że wieczorem będzie makaron z pesto….tym zielonym z bazylii to….pewno, że można użyć słonecznika, ale smak cóż – moim zdaniem nie tak dobry. Gdy pisałam o tym jak drogi jest słoiczek pesto (TUTAJ), koleżanka na stałe mieszkająca w Izraelu napisała mi, że ona przygotowuje z orzechów nerkowca. To czemu nie spróbować.

Efekt – super! I teraz nie wiem, czy to nie jest moje ulubione pesto! Smakuje orzechowo, jest delikatne – PYSZNE! Dzięki Paulina za podpowiedź!

Przygotowanie analogiczne do wcześniejszych, z tą różnicą, że prażyłam orzechy nerkowca.

Składniki (1 słoiczek 0.2l):


Domowe pesto jest najlepsze! fot. D.Szymborska


·      100g orzechów nerkowca,
·      50g parmezanu (tartego),
·      liście z dwóch doniczkowych bazylii – czyli dużo!,
·      sól i pieprz – świeżo mielone,
·      oliwa – tutaj ciężko podać ilość bo dodaję jej tyle, by pesto było gęste, ale nie muliste, a potem jeszcze dolewam do słoiczka tak by przykryć pesto, by mogło kilka dni postać w lodówce.

Przygotowanie:

Uprażyć orzechy nerkowca. Wrzucić do blendera, dolać oliwy i oskubać doniczkową bazylię z wszystkich listków. Wszystko zblendować. Doprawić solą (trochę) i pieprzem. Zetrzeć parmezan. Wymieszać parmezan z pesto, dodać oliwy i doprawić, jeżeli trzeba.


Pesto może stać kilka dni w słoiczku w lodówce, ważne żeby oliwa zakrywała pesto – nie będzie się utleniać.

Komentarze

  1. No nic trzeba podwinąć rękawy do sklepu i do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) smacznego!!! a tym razem składniki z tych raczej bardziej niż mniej dostępnych w mniejszych sklepikach!!!
      do tego makaron albo jak potrzebujesz białka to jeszcze upiecz albo usmaż kurczaka! pycha będzie, gwarantuję :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. i smak też :) musisz uwierzyć albo zrobić samej w domu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa