TRYB JASNY/CIEMNY

Rozgrzewająca kasza z sosem pieczarkowym

Obiad albo kolacja....jesienna kasza na rozgrzewkę fot. D.Szymborska


Moją ulubioną kaszą jest gryczana prażona, a sos pieczarkowy to klasyk, choć tym razem po małych modyfikacjach jest po prostu lepszy!

Często kasze kojarzymy z dietą, cóż 100g gryczanej (przed ugotowaniem) ma aż 346kcal, w tym ponad 11 gramów białka i 75 gramów węglowodanów. To stąd możliwość „ładowania węglowodanami” gdy się je kasze a nie makarony! Dodatkowo kasza gryczana, czyli ta powstała z ziaren gryki zawiera ponad 10 gramów błonnika, i nie całe 3 tłuszczu.

To świetne obiadowe danie, które daje dużo siły. A z tą energią to ostatnio ciężko, to znaczy brak słońca, deszcz, to wszystko jesienią doskwiera mi najmocniej….

Składniki (4 porcje):


Proste gotowanie też jest smaczne fot. D.Szymborska


·      3 woreczki kaszy gryczanej (dla tych co mają więcej czasu – klasyczne gotowanie kaszy),
·      1.5kg małych pieczarek,
·      0.3ml śmietany 30%,
·      masło,
·      sól i pieprz,
·      natka pietruszki.

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Producenci nie kłamią, wodę w której będziemy gotować kaszę trzeba BARDZO delikatnie posolić, inaczej kasza będzie niejadalna.

Pieczarki umyć, obrać, zostawiamy tylko kapelusze. Kroimy na pół, większe pieczarki na 3 części. Roztapiamy masło. Pieczarki smażymy, dodajemy śmietanę. To co jest ważne, to to żeby pieczarki wciąż były jędrne a nie „sflaczałe”.

Ważne jest też, by kaszę przed podaniem dodatkowo podsmażyć – smakuje wtedy dużo lepiej.


Ostatnim dodatkiem do dania jest siekana pietruszka.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. smacznego :) ale to na tyle szybkie w przygotowaniu danie, że da się też w tygodniu :)

      Usuń
    2. Wiem. Ale w tygodniu stołuję się w lokalnej garkuchni:)

      Usuń
    3. a chyba, że tak :) to się nie wtrącam i smacznego w weekend, który już blisko życzę :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa