27 października 2015

Słodki bolognese z karmelizowaną marchewką i winem – 4 godziny gotowania

Słodki bolognese z wytrawnym winem fot. D.Szymborska


Trochę się spóźniłam ze świętowaniem dni makaronu, ale za toobchody uważam za bardzo smaczne!

To, co uwielbiam w sosach do makaronu to, to, że można je dowolnie modyfikować. Niby bolognese po raz setny, tysięczny, ale smak inny a to dzięki małym zmianom.

Tym razem na pierwszy plan wyszła karmelizowana w czerwonym winie marchewka. Dzięki temu sos był słodki. Chciałam ugotować sos na dwa dni, zagoniony tydzień to pomyślałam, że tak będzie łatwiej. Pomysł był dobry, tyle, że nie zadziałał, bo przez karmelizację i odparowywanie wina – sosu nie było wystarczająco dużo. Nie żałuję bo smak był rewelacyjny i nowy w naszej kuchni.

Składniki (4 porcje makaronu):


Pyszne węglowodany fot. D.Szymborska


·      1200ml pomidorów bez skórki (najlepiej ze słoika domowe, jak nie to z puszki),
·      400ml czerwonego wytrawnego wina,
·      4 marchewki, pokrojone w cieniutkie talarki,
·      3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cieniutkie talarki,
·      3 małe cebule, pokrojone w piórka,
·      100g zielonych oliwek, pokrojonych,
·      500g mięsa mielonego, tym razem użyłam wieprzowo wołowego,
·      pęczek a bardziej doniczka bazylii,
·      pieprz i sól,
·      oliwa do podsmażenia warzyw.

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć warzywa, zdjąć z patelni. Usmażyć mięso, poczekać aż woda odparuje, dopiero wtedy doprawić solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do dużego garnka, patelni, dodać pomidory i 200ml wina. Gotować i dolewać wina. Po 4 godzinach sos jest cudownie delikatny, słodki i przepyszny. Ważne jest też to by zadbać o to by skarmelizować marchewkę.

Podawać z makaronem i świeżo tartym parmezanem.






2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa