21 października 2015

Hipsterski wrap z szarpanym kurczakiem

Pysznie, hipstersko, szpanersko i meksykańsko fot. D.Szymborska


Cóż uległam modzie. Szarpane mięso jest teraz wszędzie: kanapki „na mieście” z szarpanym oczywiście, w restauracjach co się dało to się poszarpało, blogerzy kulinarni szarpią wszystko….

Wrap czyli zawijana tortilla z kurczakiem, kukurydzą, guacamole, papryką, pomidorkami koktajlowymi i jogurtem. Nie zabrakło też kolendry. Smaki meksykańskie, brak glutenu bo wrap kukurydziany…. Tłuszczu też malutko, jedynie ten w jogurcie i odrobinie oliwy na której papryki były przysmażane.

Pyszna kanapka, świetna przekąska, albo jak dwie takie się zje to i nawet kolacja będzie…

Składniki (na 6 wrapów):


Się szarpie, się je...fot. D.Szymborska


·      300g szarpanej piersi z kurczaka (wcześniej trzeba ją upiec a potem przy pomocy widelca poszarpać),
·      1 średniej wielkości papryka,
·      pół puszki kukurydzy,
·      pół puszki czerwonej fasoli,
·      kolendra,
·      pomidorki koktajlowe,
·      awokado,
·      2 szalotki,
·      1 cebula,
·      limonka,
·      jogurt naturalny,
·      oliwa,
·      papryka słodka w proszku, sól, pieprz,
·      tarty ser.

Przygotowanie:

Zrobić guacamole – przepis TUTAJ. Przygotować sos z pomidorków koktajlowych (pomidorki, kolendra, szalotki w blenderze i odciśnięte na sitku).

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać paprykę (krojona w słupki), doprawić papryką w proszku, dodać poszarpane widelcem mięso z kurczaka.

Przy podgrzewaniu tortilli roztopić trochę sera żółtego. Następnie ułożyć wszystkie składniki i zawinąć wrapa.


Smacznego, słonecznego i meksykańskiego w ten (kolejny) deszczowy dzień!

5 komentarzy:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa