Hipsterski wrap z szarpanym kurczakiem
Pysznie, hipstersko, szpanersko i meksykańsko fot. D.Szymborska |
Cóż uległam modzie. Szarpane mięso jest teraz wszędzie: kanapki „na
mieście” z szarpanym oczywiście, w restauracjach co się dało to się poszarpało,
blogerzy kulinarni szarpią wszystko….
Wrap czyli zawijana tortilla z kurczakiem, kukurydzą, guacamole,
papryką, pomidorkami koktajlowymi i jogurtem. Nie zabrakło też kolendry. Smaki
meksykańskie, brak glutenu bo wrap kukurydziany…. Tłuszczu też malutko, jedynie
ten w jogurcie i odrobinie oliwy na której papryki były przysmażane.
Pyszna kanapka, świetna przekąska, albo jak dwie takie się zje to i
nawet kolacja będzie…
Składniki (na 6 wrapów):
Się szarpie, się je...fot. D.Szymborska |
·
300g szarpanej piersi z kurczaka
(wcześniej trzeba ją upiec a potem przy pomocy widelca poszarpać),
·
1 średniej wielkości papryka,
·
pół puszki kukurydzy,
·
pół puszki czerwonej fasoli,
·
kolendra,
·
pomidorki koktajlowe,
·
awokado,
·
2 szalotki,
·
1 cebula,
·
limonka,
·
jogurt naturalny,
·
oliwa,
·
papryka słodka w proszku, sól,
pieprz,
·
tarty ser.
Przygotowanie:
Zrobić guacamole – przepis TUTAJ. Przygotować sos z pomidorków
koktajlowych (pomidorki, kolendra, szalotki w blenderze i odciśnięte na sitku).
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną cebulę,
dodać paprykę (krojona w słupki), doprawić papryką w proszku, dodać poszarpane
widelcem mięso z kurczaka.
Przy podgrzewaniu tortilli roztopić trochę sera żółtego. Następnie
ułożyć wszystkie składniki i zawinąć wrapa.
Smacznego, słonecznego i meksykańskiego w ten (kolejny) deszczowy
dzień!
Uwielbiam wrapy! <3
OdpowiedzUsuńto jest nas więcej "fanek" tej kanapki :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu wrapy nauczyć robić :)
UsuńŚwietne :-)
OdpowiedzUsuńBędziemy robić!
pozdrawiamy :)
pichce.com