TRYB JASNY/CIEMNY

Pappardelle z sosem selerowo serowym – porcja 450kcal

Przypomina trochę deser ale w smaku to wytrawny, selerowo serowy sos do pappardelli fot. D.Szymborska



To się nazywa solidna porcja kalorii, węglowodanów i tłuszczu (też). Do tego bardzo smacznie, a jesień i zima to właśnie czas warzyw korzennych, czyli selera w tym przypadku.

Przepis pochodzi z Małej Wielkiej Księgi Makaronu, czyli  książki kucharskiej, która nie zachwyca zdjęciami, opisami, pięknymi ilustracjami, ale jest rewelacyjna jeżeli chodzi o zawartość – to są sprawdzone przepisy! Nie zdarzyło się by jakiś nam nie smakował, a do większości wracamy bardzo często, tak nam przypadły do gustu. Dodatkowo, żeby było wygodniej zawsze podana jest kaloryczność jednej porcji. 

U nas na talerzu wersja z dodatkowym filetem z piersi wybieganego kurczaka, bo zapotrzebowanie na mięso było większe….ale dostawa 50g węglowodanów bardzo smaczna! Tłuszczu było około 22g – nie mało, ale na jesiennie treningi też potrzeba energii....

Składniki (4 porcje):


Jesienna dawka kalorii, tłuszczu, węglowodanów i przyjemności! fot. D.Szymborska

·      1 średniej wielkości seler (750g),
·      1 opakowanie gorgonzoli (120g),
·      1 śmietanka 20% (100ml),
·      mleko 3.2% (100ml),
·      sok z 2 cytryn,
·      oliwki czarne (100g),
·      szynka proscitto (100g),
·      filet z piersi kurczaka (500g),
·      oliwa, sól, dużo świeżo tartej gałki muszkatołowej, pieprz,
·      350g makaronu pappardelle

Przygotowanie:

Kurczaka usmażyć na oliwie, doprawić i przełożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się tłuszczu.


Seler umyć i obrać, pokroić w kostkę. Zagotować małą ilość wody, dodać do niej sól i sok z cytryny, wrzucić kostki selerowe i gotować przez 10 minut. Łyżką cedzakową wyciągnąć seler, przełożyć do drugiego garnka. Nie wylewać wody po gotowaniu selera, tylko uzupełnić jej poziom tak by było w czym ugotować makaron, dosolić. 

Seler zalać mlekiem i śmietaną, dodać pokruszony ser. Wszystko gotować przez kolejne 10 minut. Zblendować na jednolitą masę, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podgrzewać ale ostrożnie tak by nie doprowadzić do wrzenia. 

Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wymieszać makaron z sosem i kurczakiem. Udekorować oliwkami i rwanymi kawałkami szynki. 

Nie podawać parmezanu, sos jest wystarczająco serowy.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa