Pappardelle z sosem selerowo serowym – porcja 450kcal
Przypomina trochę deser ale w smaku to wytrawny, selerowo serowy sos do pappardelli fot. D.Szymborska |
To się nazywa solidna porcja kalorii, węglowodanów i tłuszczu (też). Do
tego bardzo smacznie, a jesień i zima to właśnie czas warzyw korzennych, czyli
selera w tym przypadku.
Przepis pochodzi z Małej Wielkiej Księgi Makaronu, czyli książki kucharskiej, która nie zachwyca
zdjęciami, opisami, pięknymi ilustracjami, ale jest rewelacyjna jeżeli chodzi o
zawartość – to są sprawdzone przepisy! Nie zdarzyło się by jakiś nam nie smakował, a do większości wracamy bardzo często, tak nam przypadły do gustu.
Dodatkowo, żeby było wygodniej zawsze podana jest kaloryczność jednej porcji.
U nas na talerzu wersja z dodatkowym filetem z piersi wybieganego kurczaka, bo zapotrzebowanie na mięso było większe….ale dostawa 50g węglowodanów bardzo smaczna! Tłuszczu było około 22g – nie mało, ale na jesiennie treningi też potrzeba energii....
U nas na talerzu wersja z dodatkowym filetem z piersi wybieganego kurczaka, bo zapotrzebowanie na mięso było większe….ale dostawa 50g węglowodanów bardzo smaczna! Tłuszczu było około 22g – nie mało, ale na jesiennie treningi też potrzeba energii....
Składniki (4 porcje):
Jesienna dawka kalorii, tłuszczu, węglowodanów i przyjemności! fot. D.Szymborska |
·
1 średniej wielkości seler (750g),
·
1 opakowanie gorgonzoli (120g),
·
1 śmietanka 20% (100ml),
·
mleko 3.2% (100ml),
·
sok z 2 cytryn,
·
oliwki czarne (100g),
·
szynka proscitto (100g),
·
filet z piersi kurczaka (500g),
·
oliwa, sól, dużo świeżo tartej
gałki muszkatołowej, pieprz,
·
350g makaronu pappardelle
Przygotowanie:
Kurczaka usmażyć na oliwie, doprawić i przełożyć na papierowy ręcznik,
żeby pozbyć się tłuszczu.
Seler umyć i obrać, pokroić w kostkę. Zagotować małą ilość wody, dodać
do niej sól i sok z cytryny, wrzucić kostki selerowe i gotować przez 10 minut.
Łyżką cedzakową wyciągnąć seler, przełożyć do drugiego garnka. Nie wylewać wody
po gotowaniu selera, tylko uzupełnić jej poziom tak by było w czym ugotować
makaron, dosolić.
Seler zalać mlekiem i śmietaną, dodać pokruszony ser. Wszystko gotować przez kolejne 10 minut. Zblendować na jednolitą masę, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podgrzewać ale ostrożnie tak by nie doprowadzić do wrzenia.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wymieszać makaron z sosem i kurczakiem. Udekorować oliwkami i rwanymi kawałkami szynki.
Nie podawać parmezanu, sos jest wystarczająco serowy.
Seler zalać mlekiem i śmietaną, dodać pokruszony ser. Wszystko gotować przez kolejne 10 minut. Zblendować na jednolitą masę, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podgrzewać ale ostrożnie tak by nie doprowadzić do wrzenia.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wymieszać makaron z sosem i kurczakiem. Udekorować oliwkami i rwanymi kawałkami szynki.
Nie podawać parmezanu, sos jest wystarczająco serowy.
Komentarze
Prześlij komentarz