TRYB JASNY/CIEMNY

Święto Dziękczynienia – indyk i świąteczny Eggnog


Dziękuję za pomoc przy stylizacji zdjęcia Beacie z Lawendowego Domu fot. D.Szymborska


Dziś uczyłam się gotować u Szefa Kuchni Witka Iwańskiego. Było świątecznie i amerykańsko. Pieczony indyk i Eggnog. 

Przepisu na indyka nie mam, bo Szef powiedział, natrzeć ziołami i masłem i piec aż będzie gotowy. I potem na blogersko dziennikarski stół „wjechały” indyki, w ilościach hurtowych. 

Za to przepis na napój jajeczny jest! Eggnog jest pyszny! 

Takie Święto Dziękczynienia to ja mogę obchodzić codziennie, bo pieczony indyk popijany Eggnogiem to świetne połączenie. 

Wkrótce kolejne przepisy, bo to były warsztaty poświęcone wykorzystaniu śliwki kalifornijskiej przy przygotowywaniu świątecznych potraw.

Składniki na 5 porcji (autorem przepisu jest Witek Iwański, który przygotował go specjalnie na warsztaty – „Śliwka kalifornijska na świątecznym stole”):

Eggnog fot. D.Szymborska





·      700 ml mleka,
·      300 ml śmietany,
·      3 laski cynamonu,
·      świeżo tarta gałka muszkatołowa (do smaku),
·      świeża laska wanilii,
·      5 jajek,
·      130 g cukru,
·      świeża pomarańcza.

Przygotowanie:

Wlać do garnka mleko, śmietanę, dodać cynamon oraz wanilię i gotować przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć laski cynamonu i dodać świeżo tartą gałkę muszkatołową. Ubić całe jaja z cukrem aż powstanie piana. Gotować przez około 6 minut w temperaturze około 30 stopni C. Po tym czasie ciągle mieszając wlać płyn. Całość miksować przez kolejne 6 minut aż płyn osiągnie temperaturę około 80 stopni C. Przelać do naczynia i wystudzić. Przed podaniem wymieszać dokładnie z kostką lodu. Na wierzch można zetrzeć skórkę z pomarańczy oraz gałkę muszkatołową.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa