3 listopada 2015

Chleb tostowy – da się upiec w domu!

Szał - domowy, chleb tostowy fot. D.Szymborska


Domowy chleb tostowy – to możliwe!!! 

Taki, który nie ma konserwantów, nie może leżeć przez tydzień w lodówce, wreszcie takie, który jest super smaczny!

Staram się we wszystkich przepisach podawać źródła, lub zwyczajnie zaznaczać, że to ja jestem autorką danego dania. W tym przypadku korzystaliśmy z przepisu Elizy Mórawskiej z książki „O chlebie” i niestety bardzo się rozczarowałam, bo niedoszacowanie czasu pieczenia o 10 minut to coś więcej niż błąd w druku, to błąd rzeczowy! 

Pewno, że piekarnik, piekarnikowy nie równy, ale w książce Piotra Kucharskiego, również o chlebie wszystko jest podane z aptekarską dokładnością. Tak jak przy przygotowywaniu gulaszu to 10 minut nie ma zbytniego znaczenia tak przy pieczeniu – inna historia.

Na szczęście nie wyjęliśmy chleba za wcześnie z piekarnika, plus 10 minut w stosunku do przepisu – jest super pysznie! A piekarnik przy okazji zajęć na eHarvardzie kalibrowaliśmy i dzięki temu wiemy jaką ma temperaturę przy danym ustawieniu pokrętła.

Zatem wystarczy dopisać 10 minut do przepisu i można rozkoszować się świetnym chlebem tostowym. Jeszcze jedna uwaga, zaraz po ostygnięciu chleb nie smakuje dobrze, inna sprawa, że chleb tostowy niestostowany nie smakuje wybornie….ten też.

Składniki (na 30cm keksówkę):


Zaraz po wyciągnięciu z pieca fot. D.Szymborska

Jak wystygnie to wtedy smakuje!!!! fot. D.Szymborska



·      20g świeżych drożdży,
·      400g mąki pszennej,
·      200ml ciepłej wody,
·      50ml mleka (0.5 krowie),
·      40g masła stopionego i ostudzonego,
·      1 łyżeczka cukru,
·      1 łyżeczka soli,
·      masło i bułka tarta do wysmarowania foremki.

Przygotowanie:

W mieseczce wymieszać drożdże, cukier, wodę, mleko, masło i sól. Odstawić na chwilę, żeby podkarmić cukrem drożdże. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ugniatać ciasto tak długo żeby było jednolite i miękkie. Przełożyć do miski i przykryć folią lub ściereczką na 1.5 godziny (Mórawska pisze o 40 minutach). Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.  Naparować piekarnik co oznacza nalanie wody na blachę lub wstawienie mieseczki (żaroodpornej) z woda do piekarnika. Nasmarować keksówkę masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Piec przez 45 minut, przełożyć na kratkę (tą z piekarnika, wyciągniętą na zewnątrz) do ostudzenia.


Nie wpadać w panikę, jak ciepły chleb nie smakuje dobrze, odczekać jak wystygnie, ukroić kromki i tostować. Ciężko nie wpaść w manierę mojego ulubionego kosmity A.L.F.’a, który był wstanie stostować europaletę wypełnioną chlebem bo tak podobał mu się toster, który mówił „grzanka gotowa”…mój toster nie mówi ale robi świetne grzanki….

4 komentarze:

  1. czytasz w moich myślach! chodził za mną tostowy od jakiegoś czasu, czekałam na ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszny :) daj znać jak Ci się upiecze?!

      Usuń
    2. bardzo dziwne mi się wydało dawać przy pozostałych proporcjach aż 500ml mleka... no ale dałam. Wszystko szło ok, dopóki nie dodałam mąki. Coś jest nie tak. zerknęłam po raz 10ty na przepis i ujrzałam jedno zero mniej...

      Well, nie zraziłam się, przygotowałam masło i resztę drugi raz. Leży, jeszcze dziś będę piekła. :)

      Usuń
    3. odpisałam na Twoim blogu, trochę bezradnie i czekam na Twoją wiadomość :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa