Chleb tostowy – da się upiec w domu!
Szał - domowy, chleb tostowy fot. D.Szymborska |
Domowy chleb tostowy – to możliwe!!!
Taki, który nie ma konserwantów, nie może
leżeć przez tydzień w lodówce, wreszcie takie, który jest super smaczny!
Staram się we wszystkich przepisach podawać źródła, lub zwyczajnie
zaznaczać, że to ja jestem autorką danego dania. W tym przypadku korzystaliśmy z
przepisu Elizy Mórawskiej z książki „O chlebie” i niestety bardzo się rozczarowałam, bo
niedoszacowanie czasu pieczenia o 10 minut to coś więcej niż błąd w druku, to
błąd rzeczowy!
Pewno, że piekarnik, piekarnikowy nie równy, ale w książce
Piotra Kucharskiego, również o chlebie wszystko jest podane z aptekarską
dokładnością. Tak jak przy przygotowywaniu gulaszu to 10 minut nie ma zbytniego
znaczenia tak przy pieczeniu – inna historia.
Na szczęście nie wyjęliśmy chleba za wcześnie z piekarnika, plus 10
minut w stosunku do przepisu – jest super pysznie! A piekarnik przy okazji
zajęć na eHarvardzie kalibrowaliśmy i dzięki temu wiemy jaką ma temperaturę przy danym ustawieniu pokrętła.
Zatem wystarczy dopisać 10 minut do przepisu i można rozkoszować się
świetnym chlebem tostowym. Jeszcze jedna uwaga, zaraz po ostygnięciu chleb nie
smakuje dobrze, inna sprawa, że chleb tostowy niestostowany nie smakuje
wybornie….ten też.
Składniki (na 30cm keksówkę):
Zaraz po wyciągnięciu z pieca fot. D.Szymborska |
Jak wystygnie to wtedy smakuje!!!! fot. D.Szymborska |
·
20g świeżych drożdży,
·
400g mąki pszennej,
·
200ml ciepłej wody,
·
50ml mleka (0.5 krowie),
·
40g masła stopionego i
ostudzonego,
·
1 łyżeczka cukru,
·
1 łyżeczka soli,
·
masło i bułka tarta do
wysmarowania foremki.
Przygotowanie:
W mieseczce wymieszać drożdże, cukier, wodę, mleko, masło i sól.
Odstawić na chwilę, żeby podkarmić cukrem drożdże. Dodać mąkę i zagnieść
ciasto. Ugniatać ciasto tak długo żeby było jednolite i miękkie. Przełożyć do
miski i przykryć folią lub ściereczką na 1.5 godziny (Mórawska pisze o 40
minutach). Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.
Naparować piekarnik co oznacza nalanie wody na blachę lub wstawienie
mieseczki (żaroodpornej) z woda do piekarnika. Nasmarować keksówkę masłem,
wysypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Piec przez 45 minut, przełożyć na
kratkę (tą z piekarnika, wyciągniętą na zewnątrz) do ostudzenia.
Nie wpadać w panikę, jak ciepły chleb nie smakuje dobrze, odczekać jak
wystygnie, ukroić kromki i tostować. Ciężko nie wpaść w manierę mojego
ulubionego kosmity A.L.F.’a, który był wstanie stostować europaletę wypełnioną
chlebem bo tak podobał mu się toster, który mówił „grzanka gotowa”…mój toster
nie mówi ale robi świetne grzanki….
czytasz w moich myślach! chodził za mną tostowy od jakiegoś czasu, czekałam na ten przepis!
OdpowiedzUsuńpyszny :) daj znać jak Ci się upiecze?!
Usuńbardzo dziwne mi się wydało dawać przy pozostałych proporcjach aż 500ml mleka... no ale dałam. Wszystko szło ok, dopóki nie dodałam mąki. Coś jest nie tak. zerknęłam po raz 10ty na przepis i ujrzałam jedno zero mniej...
UsuńWell, nie zraziłam się, przygotowałam masło i resztę drugi raz. Leży, jeszcze dziś będę piekła. :)
odpisałam na Twoim blogu, trochę bezradnie i czekam na Twoją wiadomość :)
Usuń