Masło orzechowe – jak zrobić w domu
Ślicznie i super kalorycznie....fot. D.Szymborska |
Modne, takie amerykańskie i takie pyszne – MASŁO ORZECHOWE. Pasuje do
wszystkiego do dań wytrawnych i deserów. Niezastąpione w owsiance, świetne na
tostach.
To jedna z tych rzeczy (obok bułek jogurtowych), które jak się raz
zrobi to się więcej nie sięgnie po gotowca ze sklepu!
Chyba nie ma nic prostszego niż przygotowanie masła orzechowego, jest
tylko małe ale trzeba mieć wytrzymały blender bo o spalenie maszyny bardzo
łatwo.
Domowe masło orzechowe można przechowywać w lodówce przez kilkanaście
dni, choć myślę, że ta informacja do zbyt praktycznych nie należy, bo masło
szybciej „znika” niż mijają dni!
A teraz najlepsza informacja – do przygotowania masła orzechowego z
orzeszków ziemnych, potrzeba TYLKO orzeszków ziemnych!!!
Ja to jestem z tych co wolą rzeczy mocno słone, z tendencją do bardzo
słone, dlatego do prażonych niesolonych orzeszków, z których zrobiłam masło
orzechowe dodałam jeszcze trochę soli morskiej – smakuje wybornie!
Uważam, że lepiej zrobić mniejszą ilość i potem dorabiać kolejne niż zrobić
zbyt dużo i wyrzucić…
A przepis, krok po kroku wygląda tak:
Składniki:
·
Orzeszki ziemne,
·
Ewentualnie sól.
Przygotowanie:
Ja najbardziej lubię jak orzeszki są uprażone – patelnia teflonowa i
chwila na prażenie. Potem orzeszki trzeba ostudzić, dla tych co się śpieszą i
są bardzo głodni – orzeszki można ostudzić w zamrażalniku. Potem wrzucić do
blendera i zaczynając od małych obrotów miksować aż zrobi się masło. Serio to,
tak proste, orzechy mają w sobie olej i nic nie trzeba dolewać, uzupełniać, ot
tylko miksować i miksować! Ja dosalam
jeszcze ale jeżeli użyło się orzeszków już wcześniej solonych to nie ma takiej
potrzeby.
Z 150 gramów orzeszków ziemnych uzyskałam słoiczek masła, akurat taki,
żeby zjeść go w ciągu tygodnia!
domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuńgdybym tylko miała blender ;)
OdpowiedzUsuńa myślałaś o wersji z dodatkiem kakao (ja do wszystkiego potrafię dodawać kakao ostatnio)?
rozumiem, że w stronę nutelli zmierzasz :)
Usuńo.. i już jest przepis dla mnie :) orzeszki i kakao... :) ale bez soli
Usuńno coś w tym stylu :)
Usuńto następnym razem czemu nie....tylko muszę kupić dobrej jakości kakao :)
UsuńJakiego blendera używałaś? Nie chce zjarac mojego a mam w planie od dłuższego czasu tylko sie waham jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńużywałam takiego zwykłego, ale zaczęłam na niskich obrotach i robiłam przerwy jak czułam, że się grzeje :)
UsuńNie rób mi tego, nie rób! Nie pokazuj takich smakołyków. Ja posiadam tylko blender ręczny i trochę się boję, że go spalę...
OdpowiedzUsuńniestety jest takie ryzyko, ale coś za coś....proponuję robić przerwy gdy blender będzie się grzał....powodzenia :)
Usuńwspólne obieranie orzeszków, podjadanie i radość na myśl, jak szybko zniknie masło... Lubimy to :)
OdpowiedzUsuń:) jak ładnie to opisałaś.... i masz rację masło znika....oj znika....
Usuń