Przepiórka flambirowana z topinamburem
1/2 przepiórki na topinamburze z rozmarynem fot. D.Szymborska |
Kolejny przepis autorstwa Aleksa Barona. Szalony Szef Kuchni, który na
swoich warsztatach nie boi się ognia i wódki!
I tutaj przepiórka i masło idą w parze, ale dochodzi do tego jeszcze polska wódka – krupnik i modny ostatnio topinambur.
Całość szybka i wbrew pozorom łatwa do przygotowania. Trzeba tylko
uważać na ogień bo podpalenie wódki jest dość ryzykownym zabiegiem w zwykłej,
małej kuchni.
Podawana, tak jak Szef Kuchni radzi – ½ przepiórki na topinamburze to
dla mnie bardziej przystawka niż danie główne, ale to pewnie dlatego, że jestem
osobą bardzo mięsożerną a przepiórka jest bardzo małym ptakiem, który ma
jeszcze mniej niżby się wydawało mięsa…..
Aleks Baron przygotował warsztaty na zaproszenie Frisco.pl w
klimatycznym studio kuchennym na Smolnej 8.
Składniki (2 porcje):
·
1 przepiórka,
·
masło klarowane (2 łyżki),
·
kieliszek wódki krupnik,
·
200g topinamburu,
·
świeży rozmaryn,
·
skórka starta z 1 cytryny,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Przepiórkę umyć, oskubać malutkie piórka, które często zostają po
głównym skubaniu ptaka. Wyciągnąć serce, jeżeli jest. Przekroić ptaka na pół –
da się to zrobić zwykłym, ostrym nożem. Rozgrzać masło klarowane na patelni,
ułożyć przepiórkę skórą do dołu i polewać masłem z patelni. Robić to
energicznie, przez około 5 do 7 minut. Wlać kieliszek wódki na patelnię.
Podpalić i jeszcze chwilę podlewać mięso masłem. Na drugiej patelni, równolegle
do smażenia przepiórki podsmażyć topinambur
z rozmarynem i skórką z cytryny. Szef Kuchni radzi podawać przepiórkę na
topinamburze, oczywiście polewając ją masłem, które zostało ze smażenia
topinamburu.
I takie podsmażenie zupełnie wystarczy? Nie trzeba podpiekać?
OdpowiedzUsuńnie trzeba, tylko ważne jest to, żeby cały czas na patelni "podlewać" masłem :)
Usuń