Chutney śliwkowy z kminem czyli niesłodki dżem do mięsa i nie tylko
Dzięki Beacie z Lawendowego Domu przekonałam się, że to co gotuję może nie tylko cudownie smakować ale też pięknie wyglądać fot. D.Szymborska |
Coraz modniejsze słowo, jak nie z mango, to ze śliwek… A ta wersja
przygotowana pod kierunkiem Witka Iwańskiego, jest przepyszna! Świetna do
indyka, kurczaka, schabu, tak naprawdę pasuje do mięs najróżniejszych.
Chutney
nie jest słodki, jest lekko imbirowy, z nutką pomarańczy, a wszystko w
dyskretnej słodyczy ze śliwek i….cukru. Tak przygotowany chutney to dużo
kalorii, oj sporo. Tak to już jest z pysznym jedzeniem. Chutney nadaje się też
do wytrawnej owsianki, jednym słowem może być dodatkiem do prawie wszystkich
dań!
Jakby tego było mało, łatwo go przygotować, w 40 minut - 4 słoiczki!
Podobnie szybko jak się go przygotowuje, tak się go zjada – jak widać jest to
dość częsta kulinarna przypadłość!
Chutney przygotowywałam razem z Edytą z Pasji Smaku, świetnie się przy
tym bawiłyśmy i było nam bardzo miło, jak nie tylko Szef Kuchni Witek nas
chwalił, ale też jak chutney znikał ze słoiczków….połączenie z pieczonym
indykiem już sprawdzone (w czasie warsztatów poświęconych śliwce kalifornijskiej).
Składniki na 4 słoiczki:
Cukier z szalotką, imbirem, jeszcze przed karmelizacją fot. D.Szymborska |
·
2 szalotki,
·
500 g suszonych śliwek
kalifornijskich,
·
olej słonecznikowy (do podsmażenia
szalotek, czosnku i imbiru),
·
2 liście laurowe,
·
laska cynamonu,
·
1 ząbek czosnku,
·
4 ziarenka świeżego pieprzu,
·
korzeń imbiru wielkości kciuka,
·
300 g ciemnego cukru,
·
starta skorka z pomarańczy,
·
200 ml octu balsamicznego kremowego,
·
łyżeczka Kminu mielonego,
·
pół pęczka świeżej kolendry,
Przygotowanie:
Jak się gotuje z uśmiechem to wszystko lepiej smakuje - SPRAWDZONA RADA!!!! |
Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były
przykryte i zagotować. W rondlu podsmażyć pokrojoną drobno szalotkę, posiekany
czosnek i imbir. Po chwili dodać cynamon, liść laurowy, pieprz, oraz kmin i
cukier. Smażyć wszystko aż zacznie się lekko karmelizować. Wlać śliwki wraz z
płynem, octem i gotować aż powstanie gęsta konsystencja. Pod koniec dodać
otartą skórką z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli. Gotowy
chutney przelać do słoików. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i
udekorować skórką z pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz