Schab ze słodko – kwaśnym sosem cebulowym
Cebula z octem jabłkowym i syropem klonowym nadaje mięsu świetnego smaku i aromatu fot. D.Szymborska |
W restauracjach unikam zamawiania takiego jedzenie, uważam, że to tanie
mięso, do którego przygotowania nie trzeba żadnych zdolności i każdy, nawet
najgorszy kucharz sobie z nimi poradzi, a nie po to wychodzę z domu, żeby zjeść
coś „domowego”!
Dlatego nie zdziwiłam się, że przepis w GoodFood był bardzo prosty,
jedyną skomplikowaną rzeczą jest kwestia posiadania w szafce kuchennej albo
lodówce syropu klonowego!
Zaskoczył mnie efekt końcowy - przepyszne danie, które miało wiele aromatów i smaków, a mięso rozpływało się w ustach. Takim schabem to bym nie pogardziła w restauracji...może pora przeprosić się z tym rodzajem mięsa?
Składniki (4 porcje):
Pyszne polędwiczki wieprzowe o ciekawym smaku fot. D.Szymborska |
·
800g polędwiczek wieprzowych,
·
2 łyżki pieprzu,
·
2 łyżki oliwy,
·
2 czerwone cebule pokrojone w
piórka,
·
150ml octu jabłkowego,
·
75ml syropu klonowego,
·
pęczek natki pietruszki,
·
sól.
Przygotowanie:
Pokroić mięso w plastry, posypać pieprzem i solą. Rozgrzać na patelni 1
łyżkę oliwy i obsmażyć mięso z każdej strony aż będzie brązowe. Odłożyć na bok.
Dolać oliwę i smażyć na niej cebule przez 5 minut, po tym czasie dodać ocet
jabłkowy, smażyć przez kolejne kilka minut, dodać syrop klonowy i mięso, smażyć
do czasu aż mięso będzie gotowe. Podawać z gotowanym ryżem i siekaną natką
pietruszki.
Ostatnio gustuję w cebulowych dodatkach. Fajne to połączenie z syropem klonowym.
OdpowiedzUsuńoj bardzo smaczne....zastanawiam się czym można zastąpić mięso bo połączenie octu z syropem klonowym - PYCHA :)
Usuń