Sałata z grejpfrutem
Tak piękna jak smaczna, inspirowana sałatą z londyńskiej restauracji fot. D.Szymborska |
Nie jest to może zbyt intuicyjne połączenie,
ale grejpfrut idealnie komponuje się z sałatami i kwaśnym sosem z octu i oliwy.
Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba – dobrej jakości
liście, bardzo starannie obrany grejpfrut i doprawiający całości sos.
Efekt – wytrawna, elegancka przystawka, albo
jak u mnie w wersji – cały talerz liści – przekąska!
Z gotowaniem jest tak, że zawsze diabeł tkwi w
szczegółach, tutaj trzeba bardzo uważać na to, żeby cząstki grejpfruta nie
miały ani błonek ani pestek – zepsujemy wtedy cały obraz wykwintnej sałaty!
Składniki (na 4 porcje):
Pysznie, oj pysznie fot. D.Szymborska |
·
250g liści sałata, umytych,
sprawdzonych (czyli przebranych, tak by mieć pewność, że każdy listek jest
dobry),
·
2 duże grejpfruty,
·
4 łyżki sosu z octu limonkowo grejpfrutowego
z oliwą.
Przygotowanie:
Wymieszać składniki. Można podawać z
grzankami, ale sama też smakuje świetnie! Nie używać soli, żeby nie zabić
owocowego smaku dania!
A jak się w sałacie trafi mały ślimaczek? zjeść go czy darować wolność?
OdpowiedzUsuń