TRYB JASNY/CIEMNY

Sałata z grejpfrutem

Tak piękna jak smaczna, inspirowana sałatą z londyńskiej restauracji fot. D.Szymborska


Nie jest to może zbyt intuicyjne połączenie, ale grejpfrut idealnie komponuje się z sałatami i kwaśnym sosem z octu i oliwy.

Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba – dobrej jakości liście, bardzo starannie obrany grejpfrut i doprawiający całości sos.

Efekt – wytrawna, elegancka przystawka, albo jak u mnie w wersji – cały talerz liści – przekąska!

Z gotowaniem jest tak, że zawsze diabeł tkwi w szczegółach, tutaj trzeba bardzo uważać na to, żeby cząstki grejpfruta nie miały ani błonek ani pestek – zepsujemy wtedy cały obraz wykwintnej sałaty!

Składniki (na 4 porcje):


Pysznie, oj pysznie fot. D.Szymborska


·      250g liści sałata, umytych, sprawdzonych (czyli przebranych, tak by mieć pewność, że każdy listek jest dobry),
·      2 duże grejpfruty,
·      4 łyżki sosu z octu limonkowo grejpfrutowego z oliwą.

Przygotowanie:


Wymieszać składniki. Można podawać z grzankami, ale sama też smakuje świetnie! Nie używać soli, żeby nie zabić owocowego smaku dania!

Komentarze

  1. A jak się w sałacie trafi mały ślimaczek? zjeść go czy darować wolność?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa