TRYB JASNY/CIEMNY

Ryż z fenkułem i pomarańczą

Dodatek albo samodzielne danie - pycha! fot. D.Szymborska


Jakie to pyszne! Jakie zaskakujące w smaku! Przepis pochodzi z październikowego GoodFood. Tyle, że niestety to chyba jest najczęstszy błąd w tym piśmie – zaniżony czas przygotowani. Brawa dla kucharzy, którzy na normalnej kuchence, na patelni grillowej w ciągu 5 minut zgrillują fenkuł, tak, że będzie przyrumieniony i miękki!!! Mnie się to udało, owszem ale po 10 minutach! Piszę o tym, bo dla mnie ważny jest czas przygotowywania dania! Miało być szybko, nie było, dlatego wolę ostrzec. Kolejna rzecz to obieranie pomarańczy, uważam, że nie można podać dania, gdzie jedzący będzie wypluwał albo przeżuwał błonki oddzielające cząstki pomarańczy – trzeba ją obrać. A to znów o kolejne minut wydłuża przygotowywanie danie.

Taki ryż może też być daniem samym w sobie jest tak smaczny! Ciężko przestać podjadać w czasie przygotowywania! A to moim zdaniem oznaka wyjątkowej pyszności!

Razem z gotowaniem ryżu, przygotowaniem wszystkiego to 40 minut. Dużo jak na ryż, ale warto, bo uzyskujemy tak smaczne połączenie, fenkuł z pomarańczami i do tego kremowy ryż – super!

Danie w pełni wegańskie, żadnego ukrytego masła…

Składnki (na 3 duże porcje, jako dodatek do dania głównego, albo 2 dania główne):


·      2 woreczki ryżu (ugotowane według przepisu),
·      sok z 1 pomarańczy,
·      2 pomarańcze obrane, a kawałki owoców podane bez błonek i skórek,
·      ½ pęczka kolendry (lub ½ listków z kolendry doniczkowej),
·      1 fenkuł,
·      pieprz, sól  i oliwa do grillowania.

Przygotowanie:

Ryż ugotować, odcedzić. Fenkuł pokroić w piórka, wymieszać z oliwą, doprawić pieprzem i solą. Grillować aż się zrumieni i zrobi się miękki. Wycisnąć sok z pomarańczy, obrać 2 kolejne. Posiekać kolendrę. Wszystkie składniki starannie wymieszać. 


Nie wiem jeszcze jak smakuje na zimno….bo gorący jest świetny!

Komentarze

  1. fenkuł i pomarańcza to może być ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcający przepis, spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powodzenia :) czekam na informację czy smakowało :) a bardziej, jak bardzo :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa