Efektowne, wegańskie dodatki do dań głównych
Papryka, cukinia i ziemniaki - idealne dodatki fot. D.Szymborska |
Pewno, że można być przywiązanym do sznycelków, nie wyobrażać sobie
niedzieli bez schabowego. Tylko wtedy robi się nudno. Te same połączenia,
czasem wyjdzie lepiej, czasem gorzej. NUDA!
A wystarczy do dania głównego, tego naszego ulubionego przygotować
kilka dodatków. Dziś 3 najprostsze: pieczona papryka, pieczone ziemniaki i
grillowana cukinia. Pewno, że można od razu pójść na całość i przygotować aż
trzy dodatki do standardowego dania, ale jedno urozmaicenie w zupełności
wystarczy.
Wszystkie warzywa są łatwe w tak zwanej obróbce. Jedynie grillowanie
cukinii wymaga od nas trochę zaangażowania, bo papryka i ziemniaki gdy są w
piekarniku nie potrzebują naszej uwagi!
To co, to samo danie główne, tylko z innymi dodatkami? Na talerzu
będzie kolorowo i pysznie!
Oto 3 proste przepisy, idealne dla tych, którzy zaczynają przygodę z
gotowaniem, chcą zjeść zdrowy posiłek.
Pieczona papryka:
Pieczona papryka fot. D.Szymborska |
Paprykę umyć, osuszyć. Przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Piec
w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1.5 godziny – do czasu aż papryka
z czernieje. Warto wysmarować naczynie żaroodporne lub blachę oliwą – dzięki temu
papryka nie przywrze i będziemy mogli ją bez problemu wyciągnąć. Gdy wystygnie
łatwo można ją obrać ze skórki. Pokroić w paseczki lub porwać palcami.
Pieczone z rozmarynem ziemniaki fot. D.Szymborska |
Pieczone ziemniaki:
Takie jak w hotelu, ze skórką, aromatyczne. Jeszcze prostsze do
przygotowania niż papryka! Ziemniaki starannie umyć. Blachę wysmarować oliwą,
ziemniaki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub drobniej gdy są bardzo duże. Posolić
(lekko) dodać zioła, ja używam świeżego rozmarynu (teraz hoduję w domu i to
działa!). Warto skropić oliwą naczynie lub blachę do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około godziny. Warto po 40
minutach sprawdzić, czy aby ziemniaki nie są gotowe bo czas pieczenia zależy od
ich gatunku i wielkości kawałków.
Grillowana cukinia - pyszna! fot. D.Szymborska |
Grillowana cukinia:
Cukinię umyć, pokroić w plastry. Rozgrzać patelnie teflonową. Moim
nowym patentem, który przyśpiesza grillowanie jest dodanie odrobiny oliwy na
patelnie, potem układam plasterki cukinii i przekładam na drugą stronę po 3
minutach. Z reguły cukinia potrzebuje 12 minut by osiągnąć stopień
zgrillowania, który najbardziej lubię. Zawsze przed ułożeniem cukinii na półmisku daję jej chwilę na pozbycie się oliwy, układam na ręczniku papierowym.
Wszystkie dodatki świetnie smakują na zimno, a ziemniaki można bez
problemu podgrzać na teflonowej patelni, jeżeli zależy nam na ciepłym dodatku.
I co będzie inaczej?
Komentarze
Prześlij komentarz