Pasta aglio e olio peperonico
Najprościej, najpyszniej fot. D.Szymborska |
Śliczna włoska nazwa na makaron z oliwą, czosnkiem i papryczkami. Ja
jeszcze bardzo lubię gdy do garnka trafią suszone na słońcu pomidory.
To ma danie z tych ratunkowych, nie zbyt dużo rzeczy w lodówce, duży głód i mało czasu. Na talerzu wersja de lux z dodaną suszoną szynką. Całe przygotowanie odbywa się w czasie gotowania makaronu – czyli ekspresowo, bo przecież makaronu nie rozgotowujemy!
Składniki (1 duża porcja):
Czasem nie warto kombinować - 4 składniki i najlepszy obiad pod słońcem fot. D.Szymborska |
·
Makaron bavette 90g (tak, tak to
będzie duża porcja),
·
5 łyżek oliwy (musi być dobrej
jakości bo inaczej makaron będzie zwyczajnie nie smaczny),
·
½ zielonej papryczki peperonico
(drobno pokrojona, bez pestek),
·
1 ząbek czosnku (posiekany)
·
2 suszone na słońcu pomidory
(namoczone we wrzątku i pokrojone w bardzo cienkie paseczki),
·
kilka plastrów suszonej szynki
(porwane dość drobno),
·
świeżo tarty parmezan,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę
podsmażyć czosnek i papryczki – uważać, żeby nie spalić czosnku. Gdy makaron
będzie już ugotowany wymieszać go z oliwą i dodatkami. Od razu wsypać kilka
łyżek parmezanu. Może nie wygląda super imponująco, ale jego prosty smak jest
tak świetny, że zawsze z chęcią wracam do tej pasty! Niestety wersja bezglutenowa
jest po prostu nie smaczna, bo makaron bez pszenicy zachowuje się inaczej i nie
absorbuje oliwy ani smaku czosnku czy papryczki.
90 gr makaronu to duża porcja? hmmmm...
OdpowiedzUsuńduża, ale jak jest tak mało dodatków to coś trzeba zjeść.....normalnie jak jest dużo sosu to 70g wystarcza :)
UsuńMimo, że na kolację robiłam makaron to nie mam go dość;-) Pyszny jest taki prosty:-) A uwierz, że niektórzy przegotowują makaron - znam takich niestety ;-)
OdpowiedzUsuńmasz rację, rozgotowany makaron to świństwo!!!
Usuń