Tajski chłodnik z awokado
Tajski chłodnik fot. D.Szymborska |
Uwielbiam zupy! Lato i jesień to idealny czas do testowania tych podawanych
na zimno. Dlatego dziś przepis na TRAINING FOOD. W Runner’s World Complete Guide To Nutrition wypatrzyłam cudowny
przepis – łączący moje zamiłowanie do zup z ulubionym owocem – awokado. Pomysł
na tajską zupę z awokado spisała Liz Applegate, jednak przepis został
zmodyfikowany – bez soku z limonki zupa była po prostu mdła. Niektórzy używają
awokado do smarowania chleba – zamiast masła – to pyszny kanapkowy sposób pod
warunkiem, że owoc jest dostatecznie dojrzały. Podobnie jest z awokado
zmiksowanym w tej zupie – czekałam cierpliwie aż dojrzeje. W sklepach często
można kupić tylko kamyki albo dla odmiany awokado, które już zaczynają gnić bo
tak są poobijane. Dlatego warto kupić nawet twarde i poczekać. Porcja zupy zawiera
około 217kcal, w tym tłuszcz stanowi 13,5g, węglowodany to 15g a białko to
7,5g. Przygotowanie jest proste, smak zabójczy i można przez kilka dni trzymać
zupę w lodówce tak by traktować ją jako przystawkę lub cieszyć się jej smakiem
na kolację.
Tajski chłodnik fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
2 dojrzałe awokado,
·
½ dużego wężowego ogórka,
·
500g jogurtu naturalnego bez
cukru,
·
3 łyżeczki posiekanej kolendry
(tajskiej),
·
kilka kropli Tabasco,
·
jedna posiekana trawa cytrynowa,
·
sok z 1 limonki,
·
kilka listków mięty do przybrania,
·
grzanki.
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Następnie łyżką przełożyć miąższ
do blendera. Dodać jogurt. Obrać ogórek, pokroić i również wrzucić do blendera.
Następnie dodać posiekaną trawę cytrynową, kolendrę, Tabasco i sok z limonki.
Wszystko bardzo starannie zmiksować. Przełożyć do miski, przykryć i włożyć do
lodówki na kilka godzin albo najlepiej na cała noc. Podawać z plasterkiem
ogórka, listkiem mięty i grzankami. Smacznego biegowego!
Składniki (plus limonka i mięta) fot. D.Szymborska |
Siekana trawa cytrynowa fot. D.Szymborska |
Wszystkie sładniki zmiksować w blenderze fot. D.Szymborska |
Uwielbiam avocado! :) Zdjęcia kuszą niezwykle ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnic tylko miksować i trochę poczekać i smacznego:)
UsuńSkusiłaś mnie tymi zdjęciami- jutro wypróbuję Twój przepis ;)
Usuń