TRYB JASNY/CIEMNY

Tajski chłodnik z awokado

Tajski chłodnik fot. D.Szymborska

Uwielbiam zupy! Lato i jesień to idealny czas do testowania tych podawanych na zimno. Dlatego dziś przepis na TRAINING FOOD. W Runner’s World Complete Guide To Nutrition wypatrzyłam cudowny przepis – łączący moje zamiłowanie do zup z ulubionym owocem – awokado. Pomysł na tajską zupę z awokado spisała Liz Applegate, jednak przepis został zmodyfikowany – bez soku z limonki zupa była po prostu mdła. Niektórzy używają awokado do smarowania chleba – zamiast masła – to pyszny kanapkowy sposób pod warunkiem, że owoc jest dostatecznie dojrzały. Podobnie jest z awokado zmiksowanym w tej zupie – czekałam cierpliwie aż dojrzeje. W sklepach często można kupić tylko kamyki albo dla odmiany awokado, które już zaczynają gnić bo tak są poobijane. Dlatego warto kupić nawet twarde i poczekać. Porcja zupy zawiera około 217kcal, w tym tłuszcz stanowi 13,5g, węglowodany to 15g a białko to 7,5g. Przygotowanie jest proste, smak zabójczy i można przez kilka dni trzymać zupę w lodówce tak by traktować ją jako przystawkę lub cieszyć się jej smakiem na kolację.

Tajski chłodnik fot. D.Szymborska

Składniki:
·      2 dojrzałe awokado,
·      ½ dużego wężowego ogórka,
·      500g jogurtu naturalnego bez cukru,
·      3 łyżeczki posiekanej kolendry (tajskiej),
·      kilka kropli Tabasco,
·      jedna posiekana trawa cytrynowa,
·      sok z 1 limonki,
·      kilka listków mięty do przybrania,
·      grzanki.

Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Następnie łyżką przełożyć miąższ do blendera. Dodać jogurt. Obrać ogórek, pokroić i również wrzucić do blendera. Następnie dodać posiekaną trawę cytrynową, kolendrę, Tabasco i sok z limonki. Wszystko bardzo starannie zmiksować. Przełożyć do miski, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na cała noc. Podawać z plasterkiem ogórka, listkiem mięty i grzankami. Smacznego biegowego!

Składniki (plus limonka i mięta) fot. D.Szymborska


Siekana trawa cytrynowa fot. D.Szymborska

Wszystkie sładniki zmiksować w blenderze fot. D.Szymborska




Komentarze

  1. Uwielbiam avocado! :) Zdjęcia kuszą niezwykle ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic tylko miksować i trochę poczekać i smacznego:)

      Usuń
    2. Skusiłaś mnie tymi zdjęciami- jutro wypróbuję Twój przepis ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa