Pomidory malinowe to jest to
Pomidory malinowe fot. D.Szymborska |
Lato to czas pomidorów. Nie trzeba wiele – pyszne warzywa, najprostsze
przyprawy, ocet winny i oliwa i tyle. To wystarczy by zjeść super przekąskę.
Przygotowanie zajmuje momencik – umycie pomidorów i wycięcie twardych części i
voila sałatka gotowa! Ważne by używać dobrej oliwy bo to właśnie dzięki niej
smak pomidorów będzie jeszcze lepszy! Nie można też zapomnieć o pieprzu MUSI
być świeżo mielony – to naprawdę zmienia smak dania.
Te pomidory przywiozłam ze wsi – warto było odstać swoje w kolejce na
rynku. Tak jak nie cierpię bazarków tak, uważam, że można zacisnąć zęby (jak
bardzo nie lubi się takich miejsc) i po prostu odstać swoje po dobre warzywa.
Co innego targi warzyw i owoców – takie miejsca to ja lubię! W zimie
byłam w Brukseli, w centrum jedna ulica co tydzień zostaje zamknięta –
przyjeżdżają rolnicy i sprzedają same pyszności. Jest drogo ale za to jakość
jedzenia jest bardzo wysoka. Przyjaciółka mówiła, że każda dzielnica ma swój
targowy dzień i ulicę. U nas to dopiero początki jednak jest Biobazar są
bazarki a na wsiach targi…
Z pomidorami malinowymi to trzeba się śpieszyć bo potem znikną a mają
taki dobry smak!
ja czekam aż moje malinowe dojrzeją - będzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńMalinowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńto prawda pyszne:)
Usuń