Tajskie curry z kurczaka (jedzenie dla biegacza)
Tajskie curry z kurczakiem fot. D.Szymborska |
Lubię tajską kuchnię, ta proponowana przez Kim’a Hom jest do tego łatwa
w przygotowaniu w europejskiej kuchni. Owszem na początku trzeba zgromadzić
zapas sosów, past, mrożonych liści itp. ale za to potem wszystko szybko się
przygotowuje. Gaen phed gai to czerwone curry z kurczaka, gotowanie zajmuje
mniej niż godzinę. Jeżeli podamy je z ryżem gotowanym w mleku kokosowym to
otrzymamy RECOVERY FOOD.
Tajskie curry fot. D.Szymborska |
Składniki (dla 3 bardzo głodnych osób, albo 4 umiarkowanych
głodomorów):
·
500g udek z kurczaka bez kości i
skóry (można sobie ułatwić i kupić już tak przygotowane),
·
2 łodygi trawy cytynowej,
·
1 ½ łyżki oleju słonecznikowego,
· ½ łyżeczki czerwonej tajskiej
pasty curry (w przepisie oryginalnym było 2 – 3 łyżeczek ale pasta bywa bardzo
pikantna i zabijała smak reszty składników dania),
·
300g małych ziemniaków – bardzo
starannie szczoteczką umytych,
·
3 łyżki szalotek pokrojonych w
plasterki,
·
3 łyżki posiekanego czosnku,
·
1 łyżka posiekanego imbiru
(obranego z skóry),
·
1 łyżka sosu rybnego (nam pla),
·
4 liście kafiru (można zastąpić
startą skórką z limonki),
·
2 łyżeczki cukru,
·
1 łyżeczka soli,
·
puszka mleka kokosowego,
·
tajska kolendra (dużo do
posypania),
·
50g rozgniecionych prażonych
fistaszków (kupujemy niesolone orzeszki ziemne, prażymy i rozgniatamy),
·
1 duże świeże chili pocięte na
paseczki.
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na kawałki 2,5cm, posiekać drobno trawę cytrynową
(tylko białe części). Rozgrzać dużą patelnią, smażyć pastę curry przez około 2
minuty. Wrzucić kurczaki i ziemniaki wymieszać w paście. Dodać trawę cytrynową,
szalotkę, czosnek, imbir, kafir, sos rybny, cukier i sól. Smażyć przez około 1
minutę. Następnie wlać mleko kokosowe i 3 łyżki wody. Zmniejszyć ogień. Dusić
przez 15 minut. Sprawdzić czy ziemniaki i kurczak są już gotowe. Z reguły
zajmuje to około 30 do 40 minut. Podawać z ryżem posypać kolendrą, orzeszkami i
chili.
Brakuje tylko trawy cytrynowej i liści kafiru fot. D.Szymborska |
Trawa cytrynowa i korzeń imbiru fot. D.Szymborska |
Szalotki fot. D.Szymborska |
Umyte ziemniaki fot. D.Szymborska |
Tajska kolendra - warto wydać więcej bo smakuje lepiej i inaczej niż ta "doniczkowa" fot. D.Szymborska |
Tak to sobie wszystko bulgocze fot. D.Szymborska |
Prażone na teflonowej patelni orzeszki ziemne fot. D.Szymborska |
Ja dziś na obiad również planuję curry, ale nie mam jeszcze konkretnego pomysłu. Przepis bardzo smakowity, mój Połówek z chęcią zjadłby takie danie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Ja tez bardzo lubie Kena Homa i jego proste, a przy tym autentyczne przepisy. Bardzo mi sie to curry podoba!
OdpowiedzUsuń