TRYB JASNY/CIEMNY

Tajskie curry z kurczaka (jedzenie dla biegacza)


Tajskie curry z kurczakiem fot. D.Szymborska

Lubię tajską kuchnię, ta proponowana przez Kim’a Hom jest do tego łatwa w przygotowaniu w europejskiej kuchni. Owszem na początku trzeba zgromadzić zapas sosów, past, mrożonych liści itp. ale za to potem wszystko szybko się przygotowuje. Gaen phed gai to czerwone curry z kurczaka, gotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Jeżeli podamy je z ryżem gotowanym w mleku kokosowym to otrzymamy RECOVERY FOOD.

Tajskie curry fot. D.Szymborska

Składniki (dla 3 bardzo głodnych osób, albo 4 umiarkowanych głodomorów):
·      500g udek z kurczaka bez kości i skóry (można sobie ułatwić i kupić już tak przygotowane),
·      2 łodygi trawy cytynowej,
·      1 ½ łyżki oleju słonecznikowego,
·    ½ łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry (w przepisie oryginalnym było 2 – 3 łyżeczek ale pasta bywa bardzo pikantna i zabijała smak reszty składników dania),
·      300g małych ziemniaków – bardzo starannie szczoteczką umytych,
·      3 łyżki szalotek pokrojonych w plasterki,
·      3 łyżki posiekanego czosnku,
·      1 łyżka posiekanego imbiru (obranego z skóry),
·      1 łyżka sosu rybnego (nam pla),
·      4 liście kafiru (można zastąpić startą skórką z limonki),
·      2 łyżeczki cukru,
·      1 łyżeczka soli,
·      puszka mleka kokosowego,
·      tajska kolendra (dużo do posypania),
·      50g rozgniecionych prażonych fistaszków (kupujemy niesolone orzeszki ziemne, prażymy i rozgniatamy),
·      1 duże świeże chili pocięte na paseczki.

Przygotowanie:

Pokroić kurczaka na kawałki 2,5cm, posiekać drobno trawę cytrynową (tylko białe części). Rozgrzać dużą patelnią, smażyć pastę curry przez około 2 minuty. Wrzucić kurczaki i ziemniaki wymieszać w paście. Dodać trawę cytrynową, szalotkę, czosnek, imbir, kafir, sos rybny, cukier i sól. Smażyć przez około 1 minutę. Następnie wlać mleko kokosowe i 3 łyżki wody. Zmniejszyć ogień. Dusić przez 15 minut. Sprawdzić czy ziemniaki i kurczak są już gotowe. Z reguły zajmuje to około 30 do 40 minut. Podawać z ryżem posypać kolendrą, orzeszkami i chili. 

Brakuje tylko trawy cytrynowej i liści kafiru fot. D.Szymborska
Trawa cytrynowa i korzeń imbiru fot. D.Szymborska
Szalotki fot. D.Szymborska
Umyte ziemniaki fot. D.Szymborska
Tajska kolendra - warto wydać więcej bo smakuje lepiej
i inaczej niż ta "doniczkowa" fot. D.Szymborska
Tak to sobie wszystko bulgocze fot. D.Szymborska
Prażone na teflonowej patelni orzeszki ziemne fot. D.Szymborska







Komentarze

  1. Ja dziś na obiad również planuję curry, ale nie mam jeszcze konkretnego pomysłu. Przepis bardzo smakowity, mój Połówek z chęcią zjadłby takie danie

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez bardzo lubie Kena Homa i jego proste, a przy tym autentyczne przepisy. Bardzo mi sie to curry podoba!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa