TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z kurczaka z miętą i makaronem ryżowym


Sałatka z kurczaka z miętą i makaronem ryżowym
fot. D.Szymborska
Pamiętacie, co tydzień profesjonalny przepis na training albo recovery food? To właśnie dziś – TRAINING FOOD -  sałatka z kurczaka z miętą i makaronem ryżowym.
Przepis z książki Complete Guide to Nutrition, Runner’s World.
Przygotowanie szybkie, proste, smak rewelacyjny i możliwość doprawienia według smaku – u nas było całkiem ostro!
Zacznę od kalorii jedna (duża porcja) to około 640kcal, w tym 10g tłuszczu,  64g węglowodanów i 68g białka. Teraz kolejna dobra wiadomość – danie przygotowuje się w 30 minut!
Warto jeść je pałeczkami – to skuteczna metoda by jeść wolniej – jednak w moim przypadku to już zupełnie nie działa, ba, nawet nie jestem pewna, czy nie jem szybciej niż widelcem, z pewnością z większą przyjemnością operuję pałeczkami niż zwykłymi sztućcami.
Zatem smacznego biegowego  i tutaj przepis.

Sałatka z kurczaka z miętą i makaronem ryżowym fot. D.Szymborska

 
Składniki (na 2 duże porcję – w stylu kolacja, albo 4 małe jako przystawka):
·      200g makaronu ryżowego,
·      2 piersi z kurczaka (zagrodowego),
·      liście mięty (ja obskubałam całą doniczkową roślinkę),
·      100g kiełków z fasoli,
·      ziarna sezamu,
·      sok z 2 limonek,
·      2 łyżeczki cukru,
·      2 łyżki sosu rybnego,
·      jednak suszona papryczka chili (posiekana),
·      masło do upieczenia kurczaka, sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem włożyć posolone i popieprzone filety z kurczaka. Przykryć starannie folią aluminiową. Do dużej miski z ciepłą wodą wrzucić makaron ryżowy. Sprawdzonym sposobem jest moczenie go przez około 25 minut. Tak polecał Ken Hom, którego przepisy z kuchni azjatyckiej są przepyszne. Następnie na teflonowej patelni (bez niczego) zrumienić ziarna sezamu, co pewien czas mieszając. Przygotować sos z soku z limonki, sosu rybnego, posiekanego suszonego chili – tutaj trzeba być bardzo ostrożnym bo jedna papryczka potrafi być bardzo ostra! Dodać cukier i starannie wymieszać. Odcedzić makaron. Posiekać mięte. W dużej misce, w której wcześniej moczyliśmy makaron wymieszać wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to rękami – po to by być pewnym, że makaron został oblepiony sosem. Wyciągnąć kurczaka z piekarnika, pokroić na plastry i wrzucić do miski. Jeszcze raz wszystko wymieszać.
Myślę, że można to danie jeść też na zimno. Niestety nie wiem jak smakuje bo ja zjadłam swoją porcję od razu gdy była gotowa!
Smacznego biegowego!

Ziarno sezamu fot. D.Szymborskaa

Już złote ziarno sezamu fot. D.Szymborska

Wycisnąć sok z limonek fot. D.Szymborska
Makaron ryżowy fot. D.Szymborska
Posiekana mięta fot. D.Szymborska
Upieczony kurczak fot. D.Szymborska




Komentarze

  1. Bardzo ciekawe danie, lubię ostre i kiełki też, więc pewnie je wypróbuję...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę pyszne:) i moja ulubiona kategoria czyli training food:)

      Usuń
  2. super podoba mi się to danie, bo mięta u mnie na balkonie rozrosła się jak głupia.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna lekka wszystko to co lubie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi super !!! Jak tylko wyrwę się z pracy lecę do sklepu po składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa