Sałatka z kurczaka z miętą i makaronem ryżowym
Pamiętacie, co tydzień profesjonalny przepis na training albo recovery
food? To właśnie dziś – TRAINING FOOD -
sałatka z kurczaka z miętą i makaronem ryżowym.
Przepis z książki Complete Guide to Nutrition, Runner’s World.
Przygotowanie szybkie, proste, smak rewelacyjny i możliwość doprawienia
według smaku – u nas było całkiem ostro!
Zacznę od kalorii jedna (duża porcja) to około 640kcal, w tym 10g
tłuszczu, 64g węglowodanów i 68g białka.
Teraz kolejna dobra wiadomość – danie przygotowuje się w 30 minut!
Warto jeść je pałeczkami – to skuteczna metoda by jeść wolniej – jednak
w moim przypadku to już zupełnie nie działa, ba, nawet nie jestem pewna, czy
nie jem szybciej niż widelcem, z pewnością z większą przyjemnością operuję
pałeczkami niż zwykłymi sztućcami.
Zatem smacznego biegowego i
tutaj przepis.
Sałatka z kurczaka z miętą i makaronem ryżowym fot. D.Szymborska |
Składniki (na 2 duże porcję – w stylu kolacja, albo 4 małe jako
przystawka):
·
200g makaronu ryżowego,
·
2 piersi z kurczaka (zagrodowego),
·
liście mięty (ja obskubałam całą
doniczkową roślinkę),
·
100g kiełków z fasoli,
·
ziarna sezamu,
·
sok z 2 limonek,
·
2 łyżeczki cukru,
·
2 łyżki sosu rybnego,
·
jednak suszona papryczka chili
(posiekana),
·
masło do upieczenia kurczaka, sól
i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Do naczynia
żaroodpornego, wysmarowanego masłem włożyć posolone i popieprzone filety z
kurczaka. Przykryć starannie folią aluminiową. Do dużej miski z ciepłą wodą
wrzucić makaron ryżowy. Sprawdzonym sposobem jest moczenie go przez około 25
minut. Tak polecał Ken Hom, którego przepisy z kuchni azjatyckiej są
przepyszne. Następnie na teflonowej patelni (bez niczego) zrumienić ziarna
sezamu, co pewien czas mieszając. Przygotować sos z soku z limonki, sosu rybnego,
posiekanego suszonego chili – tutaj trzeba być bardzo ostrożnym bo jedna
papryczka potrafi być bardzo ostra! Dodać cukier i starannie wymieszać.
Odcedzić makaron. Posiekać mięte. W dużej misce, w której wcześniej moczyliśmy
makaron wymieszać wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to rękami – po to by
być pewnym, że makaron został oblepiony sosem. Wyciągnąć kurczaka z piekarnika,
pokroić na plastry i wrzucić do miski. Jeszcze raz wszystko wymieszać.
Myślę, że można to danie jeść też na zimno. Niestety nie wiem jak
smakuje bo ja zjadłam swoją porcję od razu gdy była gotowa!
Smacznego biegowego!
Ziarno sezamu fot. D.Szymborskaa |
Już złote ziarno sezamu fot. D.Szymborska |
Wycisnąć sok z limonek fot. D.Szymborska |
Makaron ryżowy fot. D.Szymborska |
Posiekana mięta fot. D.Szymborska |
Upieczony kurczak fot. D.Szymborska |
Bardzo ciekawe danie, lubię ostre i kiełki też, więc pewnie je wypróbuję...:)
OdpowiedzUsuńnaprawdę pyszne:) i moja ulubiona kategoria czyli training food:)
Usuńsuper podoba mi się to danie, bo mięta u mnie na balkonie rozrosła się jak głupia.
OdpowiedzUsuńja to mam tylko szałwie:( no i lawendę...
Usuńfajna lekka wszystko to co lubie.
OdpowiedzUsuńBrzmi super !!! Jak tylko wyrwę się z pracy lecę do sklepu po składniki :)
OdpowiedzUsuńprosta i pyszna:) polecam bardzo:)))
Usuń