TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z kurkami w śmietanie tylko 25minut!

Kurki w śmietanie z farfallami fot. D.Szymborska


Kurki, kurki, kurki! Uwielbiam te grzyby. Sama nie wiem dlaczego dopiero teraz trafiły na patelnię. Dobrze, że jeszcze sezon się nie skończył! Makaron przepyszny! Zdecydowanie kategoria TRAINING food – bo ma dużo węglowodanów, białka (bo dodany jest kurczak) i jak to się potocznie mówi „daje power’a”! Do tego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie co w przypadku głodnych biegaczy nie jest bez znaczenia!

Składniki (dla dwóch głodnych biegaczy):
·      400g kurek,
·      200g makaronu (po 100 na jedną porcję) np. farfalle,
·      2 małe czerwone cebule,
·      200g filetu z piersi kurczaka zagrodowego,
·      100g tartego parmezanu,
·      200ml płynnej śmietany 18%,
·      masło do smażenia i duszenia,
·      sól morska, świeży pieprz.

Pyszne training food fot. D.Szymborska


Przygotowanie:
Zacząć od bardzo starannego opłukania grzybów. 

Starannie umyte kurki na patelni (a pod nimi cebula i masło) fot. D.Szymborska


Następnie filety z kurczaka posoli, popieprzyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika z włączony termoobiegiem. Przykryć folią aluminiową. Następnie na dużej patelni roztopić trochę masła, zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać kurki. Smażyć aż kurki staną się malutkie. 

Znikające kurki fot. D.Szymborska

Wtedy dopiero dodać śmietanę. 

Kurki w śmietanie fot. D.Szymborska

W międzyczasie wstawić osoloną wodę do gotowania makaronu. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurkowy sos doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron. Przełożyć na patelnię. Starannie wymieszać. Nałożyć na talerze, następnie wyciągnąć kurczaka z piekarnika i pokroić filety na cienkie plastry, ułożyć na makaronie, posypać świeżo startym parmezanem.

Przepyszny kurczak z piekarnika fot. D.Szymborska

Smacznego biegowego!

Makaron z kurkami i kurczakiem posypany parmezanem fot. D.Szymborska



Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa