TRYB JASNY/CIEMNY

Poniedziałek zaczynamy ostro – pikantny omlet

Papryczki i cebula na patelni fot. D.Szymborska

Jak to się mówi: prawda jest taka, że po ostrych potrawach niektórzy (np. ja) dostają wyprysków na buzi. Z prawdą taką nie należy walczyć. Trzeba ją przyjąć jaka jest, powiedzieć trudno i tyle. Przecież nie będę jadła niedoprawionych mdłych potraw, jak lubię ostre i pikantne! Taki jest właśnie omlet z papryczkami i cebulą. Dalej zachwycam się stalową patelnią, dalej dopiekam omlet w piekarniki, i zjadam coraz więcej jajek...

Składniki:
·      Zielone papryczki (jalapeno),
·      ½ cebuli czerwonej,
·      masło,
·      2 jajka (o tym, że bez 3 nie trzeba pisać, prawda?),
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:
Najpierw na maśle podsmażyć cebule z posiekanymi papryczkami, zdjąć z patelni, odcedzić z tłuszczu. Rozgrzać piekarnik, wlać rozbełtane jajka. Wsypać cebulę i papryczki. Na koniec wstawić do piekarnika. Podawać złożony na pół! Miłego tygodnia wszystkim!

Wszystko ślicznie posiekane fot. D.Szymborska

Gotowy pikantny omlet fot. D.Szymborska


Komentarze

  1. Lubię na pikantnie i lubię omlety. Biorę całość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie takie ostre smaki! podoba mi sie ten omlet :-)
    moze zagosci u mnie na talerzu dzis wieczorem, na kolacje :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa