Kurki z koperkiem czyli super wegetariańskie danie
Kurki z koperkiem fot. D.Szymborska |
Kurki były już na blogu, dwa razy. To zdecydowanie za mało! Teraz
kolejna odsłona tym razem dla wegetarian. Wydaje mi się, że jeszcze
smaczniejsze danie niż to dla mięsożerców z zeszłego tygodnia.
Kurki z koperkiem fot. D.Szymborska |
Składniki (dla dwóch głodnych biegaczy):
·
400g kurek,
·
200g makaronu (po 100 na jedną
porcję) np. farfalle,
·
2 małe czerwone cebule,
·
kilka łyżek posiekanego koperku
(KONIECZNIE!)
·
100g tartego parmezanu,
·
200ml płynnej śmietany 18%,
·
masło do smażenia i duszenia,
·
sól morska, świeży pieprz.
Przygotowanie:
Zacząć od bardzo starannego opłukania grzybów. Na dużej patelni
roztopić trochę masła, zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać kurki. Smażyć aż kurki
staną się malutkie. Dodać posiekany koperek. Wtedy dopiero dodać śmietanę. W
międzyczasie wstawić osoloną wodę do gotowania makaronu. Ugotować makaron
zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kurkowy sos doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron. Przełożyć na
patelnię. Starannie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać świeżo startym
parmezanem. Zamiast zwykłego tartego parmezanu wato zetrzeć go na wiórki –
ładniej to wygląda i smakuje trochę inaczej. Po makaronie (mimo, że bez mięsa)
miałam naprawdę dużo siły na trening! Dlatego -
Smacznego biegowego!
Koperek fot. D.Szymborska |
Starannie wymyte kurki fot. D.Szymborska |
Cebula zeszklona na patelni fot. D.Szymborska |
Parmezan fot. D.Szymborska |
Kurki z masłem i cebulą fot. D.Szymborska |
Kurki z koperkiem fot. D.Szymborska |
Kurki ze śmietaną fot. D.Szymborska |
Dziś było dużo podbiegów....fot. J. |
Uwielbiam :D Po prostu. Co tu więcej pisać? Chyba zrobię to jutro na obiad.
OdpowiedzUsuńi co będą dziś kurki? :) powodzenia i miłej wolnej środy:)
Usuńaż mi przed monitorem zapachniało kurkami :)
OdpowiedzUsuńa ja wiem, że będę powtarzać to połączenie bo przepyszne jest!
UsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo ciekawie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń