TRYB JASNY/CIEMNY

Kurki z koperkiem czyli super wegetariańskie danie

Kurki z koperkiem fot. D.Szymborska


Kurki były już na blogu, dwa razy. To zdecydowanie za mało! Teraz kolejna odsłona tym razem dla wegetarian. Wydaje mi się, że jeszcze smaczniejsze danie niż to dla mięsożerców z zeszłego tygodnia.

Kurki z koperkiem fot. D.Szymborska


Składniki (dla dwóch głodnych biegaczy):
·      400g kurek,
·      200g makaronu (po 100 na jedną porcję) np. farfalle,
·      2 małe czerwone cebule,
·      kilka łyżek posiekanego koperku (KONIECZNIE!)
·      100g tartego parmezanu,
·      200ml płynnej śmietany 18%,
·      masło do smażenia i duszenia,
·      sól morska, świeży pieprz.

Przygotowanie:
Zacząć od bardzo starannego opłukania grzybów. Na dużej patelni roztopić trochę masła, zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać kurki. Smażyć aż kurki staną się malutkie. Dodać posiekany koperek. Wtedy dopiero dodać śmietanę. W międzyczasie wstawić osoloną wodę do gotowania makaronu. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Kurkowy sos doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron. Przełożyć na patelnię. Starannie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem. Zamiast zwykłego tartego parmezanu wato zetrzeć go na wiórki – ładniej to wygląda i smakuje trochę inaczej. Po makaronie (mimo, że bez mięsa) miałam naprawdę dużo siły na trening! Dlatego -  Smacznego biegowego!

Koperek fot. D.Szymborska

Starannie wymyte kurki fot. D.Szymborska
Cebula zeszklona na patelni fot. D.Szymborska
Parmezan fot. D.Szymborska
Kurki z masłem i cebulą fot. D.Szymborska
Kurki z koperkiem fot. D.Szymborska
Kurki ze śmietaną fot. D.Szymborska
Dziś było dużo podbiegów....fot. J.









Komentarze

  1. Uwielbiam :D Po prostu. Co tu więcej pisać? Chyba zrobię to jutro na obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i co będą dziś kurki? :) powodzenia i miłej wolnej środy:)

      Usuń
  2. aż mi przed monitorem zapachniało kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja wiem, że będę powtarzać to połączenie bo przepyszne jest!

      Usuń
  3. Jestem pod wrażeniem. Bardzo ciekawie napisany artykuł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa