TRYB JASNY/CIEMNY

Tasty Burger – czyli domowy fast food


Tasty burger fot. D.Szymborska
Pulp Fiction to jeden z moich ulubionych filmów, dialogi znam na pamięć, muzyki słucham w aucie. Dziś przepis na „tasty burger’a”. Nie wymaga finezji, zawsze się udaje a jego smak jest wprost proporcjonalny do jakości składników użytych do jego przygotowywania.

Najpierw klasyka

Teraz nieskomplikowany przepis. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika. Teraz potrzebne składniki:
·      100g mielonego mięsa wołowego na jeden duży hamburger (najlepiej mielić w domu, a jeżeli tak jak ja nie macie maszynki to poprosić o zmielenie wołowiny w sklepie, przy nas – wtedy wiemy naprawdę co będzie w naszej kanapce,
·      cebula pokrojona w „koła”,
·      pomidor pokrojony w plastry,
·      mieszanka zielonych sałat (u mnie Weekend Fit&Easy),
·      ser topiony w plastrach,
·      bułka hamburgerowa z sezamem,
·      ketchup, majonez,
·      świeżo mielony pieprz i sól.

Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z pieprzem i solą, ugnieść. Przygotować kulki z których będziemy grillować burgery. Do piekarnika włożyć przekrojoną bułkę z plastrem sera po każdej stronie. Burgery grillować aż będą takie jak chcemy – albo krwiste albo nie. Najlepiej grillować je na patelni teflonowej bo wtedy nie przywierają. Oczywiście jeżeli akurat macie rozgrzany prawdziwy grill to wtedy smak burgerów będzie jeszcze lepszy. Następnie układamy wszystkie składniki na bułce, podajemy rozłożone, tak by każdy widział co będzie miał w kanapce. Składamy i zjadamy!

Wszystkie składniki fot. D.Szymborska
Cebulę kroimy w "koła" fot. D.Szymborska
Pomidory w plastry fot. D.Szymborska
Ugniecione z solą i pieprzem mięso wołowe podzielone
na porcje fot. D.Szymborska
Grillowanie burgerów fot. D.Szymborska
Tasty burger fot. D.Szymborska






Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa