TRYB JASNY/CIEMNY

Pory, śmietana i tuńczyk czyli powtórka z rozrywki




Są dania, które się nie nudzą. Do nich w moim przypadku należy makaron z porami, tuńczykiem i śmietaną. Mogłabym go jeść dużo częściej, a nie tak jak teraz „zaledwie” raz w tygodniu.  To co jest super w tym moim przepisie, to  to, że zawsze sos smakuje trochę inaczej, do tego dochodzi używanie różnych makaronów i tym sposobem nic się nie nudzi! To pyszny i prosty przepis, do tego sos przygotowuje się niewiele dłużej niż zagotowanie wody i ugotowanie makaronu – czyli idealnie dla biegacza! Polecam zabieganym!

Składniki:
·      pory, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki
·      sok  z połowy cytryny,
·      puszka tuńczyka w oleju roślinnym (w kawałkach),
·      słodka i ostra papryka w proszku,
·      śmietana 30% President może być duże opakowanie jak chcemy bardziej płynny sos, albo 1 i ½ zwykłego kubeczka,
·      pieprz, sól,
·      makaron farfalle – po 100g na osobę
·      pietruszka (koniecznie bo inaczej sos będzie mdły).

Przygotowanie:
Pory usmażyć na oleju z tuńczyka. Dodać tuńczyka, skropić sokiem z cytryny. Po około 7-10 minutach dodać śmietanę. Posypać papryką, starannie wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Parmezan utrzeć.
W garnku po gotowaniu makaronu wymieszać sos z porów z makaronem i parmezanem. Nałożyć na talerze posypać pietruszką.
Smacznego biegowego!

W końcu się udało - wszystkie składniki fot. D.Szymborska
Pory ze śmietaną i tuńczykiem fot. D. Szymborska
Ostatnio nie kupuję natki pietruszki tylko tą w doniczce
bo jest drobniejsza i smaczniejsza fot. D.Szymborska
Świeżo utarty parmezan jest lepszy fot. D.Szymborska




Komentarze

  1. Wiesz, zobaczyłam ten post na durszlaku i jakoś wiedziałam, że to będzie Twój przepis :D Może dlatego,że miałam w pamięci te wszystkei Twoje pyszne makarony... :) Tuńczyka w towarzystwie śmietany jeszcze nie próbowałam, jednak teraz jest to oficjalnie zaplanowane. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zazwyczaj tuńczyka w sobie pomidorowym serwuję, ale chętnie wypróbuję i w śmietanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a pomidorowy sos taki ze świeżych pomidorów to mój kolejny hit domowy:) i też się nie nudzi....bo można jeszcze zapiekankę zrobić....

      Usuń
  3. Moja faza na pora trwa :) Podoba mi sie polaczenie go z tunczykiem - moze nie uwierzysz, ale jeszcze tego nie probowalam. Musze nadrobic!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię tuńczyka dlatego z pewnością wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie jest rewelacyjne. Ukochana żona ugotowała mi je w przedmaratońskim tygodniu i oniemiałem. Pychota. Por plus tuńczyk = miłość:)Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa