Niedzielny omlet z rukolą – pyszne śniadanie
Niedzielny omlet fot. D.Szymborska |
Niedziela, gorąco. Jednak dzień bez śniadania jest dniem nieudanym.
Dziś wytrawny omlet. Tym razem z rukolą. Pyszne śniadanie, które dodatkowo
biegacze mogę potraktować jako recovery food.
Wszystkim uczestnikom Pucharu Maratonu Warszawskiego na pewno się
przyda.
Składniki (na jeden omlet):
·
2 jajka (najlepiej 0 albo „ze wsi”),
·
masło do smażenia (President nie
solone)
·
liście rukoli (Fit&Easy),
·
pieprz i sól morska.
Przygotowanie:
Niby każdy wie jak zrobić omlet ale ja zachęcam do pamiętania o tym by
na koniec omlet dopiekać w piekarniku! Smakuje wtedy dużo lepiej! Po kolei:
jajka wbić do kubka i wymieszać, doprawić. Rozgrzać piekarnik, i ustawić wysoko
piekarnikową półkę tak by to właśnie na niej dopiekać omlet. Dlatego tak ważne
jest to by mieć patelnię stalową ze stalową rączka, teflonowa się do tego nie
nadaje. Roztopić masło na patelni, wlać wymieszane jajka. Poczekać aż dół się
zetnie. Ułożyć liście rukoli. Włożyć do piekarnika, poczekać aż góra omletu się
zetnie. Wyciągnąć z piekarnika, złożyć na pół, przybrać listkami rukoli.
Podawać od razu. Do tego świeżo wyciskany sok z pomarańczy i grejpfrutów a
potem kawa i mamy cudowne niedzielne śniadanie!
Dobrze, że napisałaś o tym piekarniku, myślę, że to świetny sposób na udany omlet, z pewnością z niego skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie pyszne. Dobry też jest ten pomysł z piekarnikiem, nie wpadłabym na to. :)
OdpowiedzUsuń