TRYB JASNY/CIEMNY

Niedzielny omlet z rukolą – pyszne śniadanie

Niedzielny omlet fot. D.Szymborska
Niedziela, gorąco. Jednak dzień bez śniadania jest dniem nieudanym. Dziś wytrawny omlet. Tym razem z rukolą. Pyszne śniadanie, które dodatkowo biegacze mogę potraktować jako recovery food.  Wszystkim uczestnikom Pucharu Maratonu Warszawskiego na pewno się przyda.

Składniki (na jeden omlet):
·      2 jajka (najlepiej 0 albo „ze wsi”),
·      masło do smażenia (President nie solone)
·      liście rukoli (Fit&Easy),
·      pieprz i sól morska.

Przygotowanie:
Niby każdy wie jak zrobić omlet ale ja zachęcam do pamiętania o tym by na koniec omlet dopiekać w piekarniku! Smakuje wtedy dużo lepiej! Po kolei: jajka wbić do kubka i wymieszać, doprawić. Rozgrzać piekarnik, i ustawić wysoko piekarnikową półkę tak by to właśnie na niej dopiekać omlet. Dlatego tak ważne jest to by mieć patelnię stalową ze stalową rączka, teflonowa się do tego nie nadaje. Roztopić masło na patelni, wlać wymieszane jajka. Poczekać aż dół się zetnie. Ułożyć liście rukoli. Włożyć do piekarnika, poczekać aż góra omletu się zetnie. Wyciągnąć z piekarnika, złożyć na pół, przybrać listkami rukoli. Podawać od razu. Do tego świeżo wyciskany sok z pomarańczy i grejpfrutów a potem kawa i mamy cudowne niedzielne śniadanie!

Komentarze

  1. Dobrze, że napisałaś o tym piekarniku, myślę, że to świetny sposób na udany omlet, z pewnością z niego skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie pyszne. Dobry też jest ten pomysł z piekarnikiem, nie wpadłabym na to. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa