Chleb podstawowe informacje
Razowy, alpejski i ciabatta fot. D.Szymborska |
A dziś nie tylko kanapki rano ale kilka słów o tym czym jest chleb.
Samo słowo pochodzi z języka starogermańskiego – hlaiba, lub starogockiego
hlaifs, ewentualnie źródła wspominają o staroislandzkim hleifir. Znalazłam też
ciekawe badania, Instytutu Polskie Pieczywo, z których wynika, że statystyczny
Polak zjada 56,7kg rocznie. Dla mnie to dużo, jednak według badań IPP to mało,
bo np. statystyczny Niemiec zjada aż 80kg chleba rocznie. Zastanawiam się ile
dokładnie ja zjadam… myślę, że mniej niż statystyki pokazują, a jeszcze
pozostaje kwestia jakości. Bo to co można kupić w supermarketach, sklepach
ciężko nazwać chlebem, nie mówiąc o tym, że smaku też nie ma.
Na zdjęciu chleby, które najczęściej trafiają, w naszym domu na
talerze.
Chleb razowy – do wytrawnych kanapek, świetnie komponuje się np. z
wędzonym łososiem albo dobrymi wędlinami. To chleb z pełnego ziarna, może być wypiekany
z mąki pszennej, żytniej lub mieszanki mąki razowej. Zdaniem naukowców Rebecci Lang i Susan A. Jebb, osoby jedzące razowe
pieczywo to ludzie z wyższych klas społecznych, którym zależy na zdrowym
odżywianiu, rzadziej palą papierowy i często uprawiają sporty. Kiedyś jedzenie
ciemnego pieczywa było znakiem ubóstwa, ceniono tylko biały chleb, teraz jest
odwrotnie. Zawsze pozostaje jeszcze pytanie o jakość wypieku, który trafia na
nasz talerz.
Chleb alpejski powstaje z mieszanki mąki pszennej i żytniej. W mojej
ulubionej wersji wypiekany jest z dodatkiem czosnku. Chlebek alpejski ma
ciekawy smak, wystarczy go posmarować np. białym twarożkiem i już mamy pyszną
kanapkę.
Ciabatta to włoski biały chleb. Piecze się go z mąki pszennej i
drożdży. Ciabatta to po włosku "pantofel". Idealnie nadaje się do kanapek, można
też jeść maczając chlebek w oliwie.
Kanapki z łosiem i serem żółtym na chlebie razowym fot. D.Szymborska |
odkąd zaczęłam piec chleb w domu myślę, że zawyżam naszą (a pewnie i niemiecką) średnią... i to dużo! :)
OdpowiedzUsuń