TRYB JASNY/CIEMNY

Chleb podstawowe informacje

Razowy, alpejski i ciabatta fot. D.Szymborska

A dziś nie tylko kanapki rano ale kilka słów o tym czym jest chleb. Samo słowo pochodzi z języka starogermańskiego – hlaiba, lub starogockiego hlaifs, ewentualnie źródła wspominają o staroislandzkim hleifir. Znalazłam też ciekawe badania, Instytutu Polskie Pieczywo, z których wynika, że statystyczny Polak zjada 56,7kg rocznie. Dla mnie to dużo, jednak według badań IPP to mało, bo np. statystyczny Niemiec zjada aż 80kg chleba rocznie. Zastanawiam się ile dokładnie ja zjadam… myślę, że mniej niż statystyki pokazują, a jeszcze pozostaje kwestia jakości. Bo to co można kupić w supermarketach, sklepach ciężko nazwać chlebem, nie mówiąc o tym, że smaku też nie ma.
Na zdjęciu chleby, które najczęściej trafiają, w naszym domu na talerze.
Chleb razowy – do wytrawnych kanapek, świetnie komponuje się np. z wędzonym łososiem albo dobrymi wędlinami. To chleb z pełnego ziarna, może być wypiekany z mąki pszennej, żytniej lub mieszanki mąki razowej. Zdaniem naukowców Rebecci  Lang i Susan A. Jebb, osoby jedzące razowe pieczywo to ludzie z wyższych klas społecznych, którym zależy na zdrowym odżywianiu, rzadziej palą papierowy i często uprawiają sporty. Kiedyś jedzenie ciemnego pieczywa było znakiem ubóstwa, ceniono tylko biały chleb, teraz jest odwrotnie. Zawsze pozostaje jeszcze pytanie o jakość wypieku, który trafia na nasz talerz.
Chleb alpejski powstaje z mieszanki mąki pszennej i żytniej. W mojej ulubionej wersji wypiekany jest z dodatkiem czosnku. Chlebek alpejski ma ciekawy smak, wystarczy go posmarować np. białym twarożkiem i już mamy pyszną kanapkę.
Ciabatta to włoski biały chleb. Piecze się go z mąki pszennej i drożdży. Ciabatta to po włosku "pantofel". Idealnie nadaje się do kanapek, można też jeść maczając chlebek w oliwie.

Kanapki z łosiem i serem żółtym na chlebie razowym fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. odkąd zaczęłam piec chleb w domu myślę, że zawyżam naszą (a pewnie i niemiecką) średnią... i to dużo! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa