TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone szparagi z szynką – sprawdzony przepis

Pieczone szparagi fot. D.Szymborska

Jak już była w domu szynka i szparagi to trzeba było z tym coś zrobić. Tym bardziej, że w Soul Kitchen hiszpański kucharz dokładnie wytłumaczył mi jak je zrobić. Jak to bywa z prostymi daniami efekt końcowy zależy od produktów z których gotujemy. Muszą być najlepszej jakości. Jose miał racje, śliczne, cienkie szparagi, dobra szynka Serrano i dobra oliwa – nie mogło się nie udać.

Składniki:

·      9 szparagów (cienkich, jeżeli są grube należy odciąć zdrewniałe końcówki),
·      9 plasterków szynki Serrano,
·      oliwa,
·      sól morska i cukier palmowy.

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić (sól morska) i dodać odrobinę cukru (palmowego). Cienkie szparagi gotować przez 7 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Szparagi wyjąć z wody, odczekać aż nie będą zbyt gorące. Zawinąć w plastry szynki, ułożyć w naczyniu i skropić oliwą. Piec około 15 minut, lub krócej tak by nie spalić szynki.
Podawać na talerzu skropionym oliwą z dobrym pieczywem. To prosta przystawka, która naprawdę pysznie smakuje i robi bardzo duże wrażenie – taka dobra restauracja u nas w domu!

Szparagi - propozycja podania fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa