TRYB JASNY/CIEMNY

KONKURS – wygraj super zestaw przyborów do grillowania

Trzyczęściowy zestaw grillowy w futerale fot. D.Szymborska


Jesień nas rozpieszcza cudowną pogodą. Jest wciąż ciepło i przyjemnie.  Co znaczy, że wciąż możemy grillować. Jednocześnie, sama wiem jak ciężko zebrać się by rozpalić grill, czasem dużo szybciej i łatwiej jest grillować w domu. Bynajmniej nie zachęcam do rozstawiania grilla na balkonie! Nie!!! Patelnie do grillowania, specjalne blachy grzewcze – całkiem sporo możliwości na grillowanie pod dachem!

Dawno nie było konkursu – trzeba to zmienić!


Tym razem czekam na przepis – pisany lub zdjęcie – co można zgrillować. 

Liczą się pomysły mięsne i wegetariańskie. Nie żebym podpowiadała ale papryka z grilla jest tak samo pyszna jak orientalne szaszłyki z kurczaka!

Szczegóły konkursu przedstawiają się następująco: start dziś – 1 października koniec  - 7 października – wyniki 8 października. 

Odpowiedzi albo w komentarzach pod postem albo mailem na oneginetatopa@gmail.com

Nagrodę wysyłam pocztą!


Komentarze

  1. Wow :) Przydały by mi się takie przybory :)
    Mój przepis to grillowane mięso wołowe ala kebab :
    0,5 kg mięsa mielonego wołowego
    pół posiekanej bardzo drobno cebuli
    jedno jajko jajko
    bułka tarta wedle uznania
    sól (wystarczy odrobinę) polecam sól himalajską
    dużo pieprzu
    odrobina curry
    papryka mielona słodka i ostra
    drobno posiekane dwa ząbki czosnku, lub wyciśnięte w prasce
    przyprawa do kebaba

    Przygotowanie : całość ugniatamy w jedną masę - najlepiej za pomocą własnych dłoni :) następnie nakładamy w dość duże kawałki (w formie takiej podłużnej) na patyczki do szaszłyków. Najlepiej robić to w ten sposób, że na dłoni mamy placek mięsa kładziemy na to patyczek i zaciskamy dłoń tak by mięso wyglądało jak nabite na patyczek. Całość grillujemy, najlepiej na tradycyjnym grillu. Jako, że jest to mięso wołowe długość grillowania uzależniona jest od tego jak zrobione mięso preferujemy :) Do tego świetnie smakuje sałatka skomponowana z grilowanej papryki, pomidora i cukini. Warzywa pokrojone w plastry grillujemy, następnie wrzucamy do miski w której znajduje się już mix sałat, mieszamy z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego. Reasumując kebab z grilla + sałatka z grilowanych warzy :) Pychota :)


    OdpowiedzUsuń
  2. Jako danie z grilla polecam kanapki z grillowanego bakłażana, grillowanej papryki, świeżego szpinaku i koziego sera:
    Potrzebujemy:
    2 bakłażany
    2 garście liści młodego szpinaku
    2 papryki (1 czerwona i 1 żółta)
    kozi ser
    oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeże oregano

    Umytego bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Paprykę umyć i pokroić również na plastry. Plastry bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posypać świeżym oregano i lekko posolić. Na grillu (ruszcie) upiec plastry papryki a następnie plastry bakłażana około 2-3 minuty, aż będą miękkie i złociste. Na połowę grillowanych plastrów bakłażana położyć umyte i osuszone liście szpinaku, posypać oregano, położyć plaster dobrej jakości koziego sera, plaster upieczonej papryki i przykryć drugim plastrem upieczonego bakłażana. Grillować jeszcze chwilkę, aż ser lekko się rozpuści.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa