Perliczka pieczona w białym winie i bulionie
Delikatne mięso, świetny smak i eleganckie danie - a wszystko jednogarnkowe czyli idealne!!! fot. D.Szymborska |
Rosół z perliczki wyszedł przepysznie (przepis TUTAJ), a co z resztą? Resztę
upiekliśmy zgodnie (z małymi modyfikacjami) z przepisem Asi z Królestwa Garów.
Nie miałam siły i ochoty przekopywać się przez książki kucharskie w
poszukiwaniu instrukcji, byłam wygodna, a Asi ufam co do przepisów. Wiele razy
gotowałyśmy wspólnie w czasie warsztatów kulinarnych, do tego jej zamiłowanie
do pieczenia drobiu wszelakiego….I to był doby wybór, perliczka wyszła bardzo
smaczna!
Składniki (dla trzech głodnych osób):
·
4 nogi perliczki,
·
2 piersi perliczki,
·
4 ząbki czosnku,
·
6 szalotek,
·
rozmaryn, tymianek, curry – czyli wszystkie
te zioła, które przetrwały jeszcze na balkonie,
·
kilka łyżek masła,
·
oliwa,
·
250 ml wytrawnego wina, Asia
radziła półwytrawne, ale takiego nie trzymam w lodówce, bo nie kupuję….,
·
250 ml bulionu warzywnego (miał
być drobiowy, ale podobnie jak z winem, brak…),
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Tutaj nie usprawnialiśmy przepisu Asi, nie piekłam wcześniej perliczki
i chciałam żeby była smaczna, dopieczona ale nie wysuszona.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w
ósemki. Tutaj Asia radzi, by naczynie żaroodporne nasmarować masłem, co do
dodatku masła to zgadzam się w 100% - zawsze pomaga, tylko naczynie
zamieniliśmy na patelnię do paelli, dzięki temu można było wszystko łatwiej
ułożyć. W naczyniu ułożyć: ziemniaki,
szalotkę (pokrojoną), czosnek (tylko obrane ze skórki ząbki), zioła. Na sam
koniec dołożyć perliczkę (umyta, osuszona i solą oprószona). Asia radzi, żeby
ułożyć ją skórą do dołu. Po 15 minutach pieczenia wlać wino i bulion. Po
kolejnych 40 minutach odwrócić ziemniaki i perliczkę. Dopiekać jeszcze przez 20
minut. Gdy skórę posmarujemy masłem będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
jak mi miło, miód na moje serce ;) nam ta perliczka bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńnam też :)
UsuńDawno nie jadłam perliczki, swoją drogą gdzie ją kupujesz?
OdpowiedzUsuń