Słone śniadanie – fasola w sosie pomidorowym i jajko sadzone
Niezbyt fotogeniczna fasola (ale pyszna) i jajko sadzone (bardzo fotogeniczne i bardzo smaczne) fot. D.Szymborska |
Pewno, że można kupić gotowca, tylko podgrzać i zajadać. Tyle, że nie
będzie taki smaczny jak przygotowana (najlepiej dzień wcześniej) biała fasola w
sosie pomidorowym z kuminem i długo dojrzewającą kiełbasą.
Zerknęłam w historię bloga, cóż słodkie śniadania to przeszłość, jedyne
co zostało to owsianka z dżemem (domowym i niskosłodzonym), słodkie rogaliki
już prawie się nie pojawiają, zdarzają się pancakes i naleśniki (bardzo
rzadko), zdecydowanie prowadzą omlety, zapiekane jajka. Takie śniadania do
lekkich nie należą i aż się nie chce wierzyć, że latem takie mi najbardziej
smakują. Inna sprawa, że wiem, że po takim śniadaniu to będę miała dużo energii
a w zabieganym i treningowym czasie to właśnie tego najbardziej potrzebuję.
Warto przygotować większą porcję fasoli, wtedy w kolejnym dniu jesteśmy
w stanie przygotować śniadanie w ciągu kilku minut, a jak wiadomo, rano MINUTY
ba, nawet SEKUNDY mają znaczenia jak się nam śpieszy!
Składniki (3 porcje):
·
Puszka fasoli białej (pewno za
kilka lat dojdę do tego, że fasolę będę gotować, ale na razie wciąż zdarza mi
się sięgać po puszki….),
·
Puszka pomidorów lub domowy słoik
pomidorowy (400ml),
·
Pół pęta kiełbasy biebrzańskiej
(pisałam o niej TUTAJ),
·
Pieprz, sól, kumin.
Przygotowanie:
Na patelni teflonowej podsmażyć pokrojoną (półprasterki) kiełbasę,
dodać fasolę i sos pomidorowy, doprawić i gotować aż do uzyskania pożądanej
konsystencji, gdy sos jest za gęsty można dodać odrobinę płynu z puszki
fasolowej.
Podawać na gorąco, świetnie pasuje do kiełbasek, jajek, nadaje się też
do zasmażenia.
Średnio lubię fasolę, ale jaja uwielbiam!
OdpowiedzUsuń