4 września 2015

Kuski z ketchupem – inaczej!

Czasem sprawia mi przyjemność zachwycać się smakiem dań, które przygotuję w swojej kuchni i właśnie tak było z tymi kluskami fot. D.Szymborska


Kluski z ketchupem, blee to coś  w stylu makaronu z serkiem topionym?! Nic z tych rzeczy to świetny sos, który oprócz dużej ilości ketchupu (tu przyda się ten domowy przepis TUTAJ) składa się z kaparów, dobrej oliwy i koncentratu pomidorowego. Do tego usmażony na oliwie kurczak (mięso z ud, żeby nie było takie suche jak to się zdarza z filetami z piersi), jakby było mało to jeszcze siekana pietruszka i hit – zielony groszek gotowany z makaronem!

Sos nie jest zbytnio skomplikowany, łatwo go przygotować, warunkiem jest posiadanie blendera, całe gotowanie potrwa 40 minut – od wejścia do kuchni ze składnikami po wyjście z kuchni z 4 talerzami z pyszną potrawą! Jeżeli poinformujemy gości, że danie główne to kluski z kurczakiem, to możemy być pewni, że odetchną jak zobaczą to co im podamy, ketchup owszem też jest…..ale ta cała reszta smakuje najlepiej!

Składniki (4 porcje):



Taki makaron z ketchupem to ja rozumiem! fot. D.Szymborska


·      Makaron – tutaj dowolność, ale taki, który jest w kawałkach czyli spaghetti odpada, ilość gramów też zależy od głodności i obostrzeń dietetycznych od 60 do 100g,
·      3 łyżki kaparów – odcedzić i przelać starannie wodą, nie będą wtedy gorzkie,
·      50g koncentratu pomidorowego,
·      50g ketchupu – wiadomo, że domowy najlepszy,
·      50g czarnych oliwek – pokroić w plasterki,
·      natka pietruszki – posiekana,
·      200g groszku mrożonego,
·      1 chili – pokrojone w cieniutkie paseczki,
·      mięso z ud kurczaka,
·      sól i oliwa,

Przygotowanie:


Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie, doprawić. Do blendera przesypać kapary, dodać ketchup i koncentrat, dolać z 2 łyżki oliwy i wszystko zmiksować. Nie trzeba się martwić, że sos jest zbyt gęsty, warto zostawić kubeczek wody z gotowania makaronu i ewentualnie kilkoma łyżkami tej wody go rozrzedzić. Makaron wstawić do gotowania według przepisu na opakowaniu. Na dwie minuty przed przewidywanym czasem odcedzania wrzucić groszek. Wymieszać sos z makaronem dodać kurczaka, nałożyć na talerze i posypać chili,  oliwkami i natką. Można podawać ze świeżo tartym parmezanem.

1 komentarz:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa