Kuski z ketchupem – inaczej!
Czasem sprawia mi przyjemność zachwycać się smakiem dań, które przygotuję w swojej kuchni i właśnie tak było z tymi kluskami fot. D.Szymborska |
Kluski z ketchupem, blee to coś
w stylu makaronu z serkiem topionym?! Nic z tych rzeczy to świetny sos,
który oprócz dużej ilości ketchupu (tu przyda się ten domowy przepis TUTAJ)
składa się z kaparów, dobrej oliwy i koncentratu pomidorowego. Do tego usmażony
na oliwie kurczak (mięso z ud, żeby nie było takie suche jak to się zdarza z
filetami z piersi), jakby było mało to jeszcze siekana pietruszka i hit –
zielony groszek gotowany z makaronem!
Sos nie jest zbytnio skomplikowany, łatwo go przygotować, warunkiem
jest posiadanie blendera, całe gotowanie potrwa 40 minut – od wejścia do kuchni
ze składnikami po wyjście z kuchni z 4 talerzami z pyszną potrawą! Jeżeli
poinformujemy gości, że danie główne to kluski z kurczakiem, to możemy być
pewni, że odetchną jak zobaczą to co im podamy, ketchup owszem też jest…..ale
ta cała reszta smakuje najlepiej!
Składniki (4 porcje):
Taki makaron z ketchupem to ja rozumiem! fot. D.Szymborska |
·
Makaron – tutaj dowolność, ale
taki, który jest w kawałkach czyli spaghetti odpada, ilość gramów też zależy od
głodności i obostrzeń dietetycznych od 60 do 100g,
·
3 łyżki kaparów – odcedzić i
przelać starannie wodą, nie będą wtedy gorzkie,
·
50g koncentratu pomidorowego,
·
50g ketchupu – wiadomo, że domowy
najlepszy,
·
50g czarnych oliwek – pokroić w
plasterki,
·
natka pietruszki – posiekana,
·
200g groszku mrożonego,
·
1 chili – pokrojone w cieniutkie
paseczki,
·
mięso z ud kurczaka,
·
sól i oliwa,
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie, doprawić. Do blendera
przesypać kapary, dodać ketchup i koncentrat, dolać z 2 łyżki oliwy i wszystko zmiksować.
Nie trzeba się martwić, że sos jest zbyt gęsty, warto zostawić kubeczek wody z
gotowania makaronu i ewentualnie kilkoma łyżkami tej wody go rozrzedzić.
Makaron wstawić do gotowania według przepisu na opakowaniu. Na dwie minuty
przed przewidywanym czasem odcedzania wrzucić groszek. Wymieszać sos z
makaronem dodać kurczaka, nałożyć na talerze i posypać chili, oliwkami i natką. Można podawać ze świeżo
tartym parmezanem.
Z ketchupem? Nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń