Szaleństwo kuchni kaszmirskiej – miętowy i czosnkowy sos do grillowanej cukinii
Jesień na stole, jesień w żołądku...dobrze, że nie w życiu! fot. D.Szymborska |
Jesień kojarzy mi się z kolorami, dlatego tak się ucieszyłam jak
zobaczyłam żółtą i zieloną cukinię. Idealna jako dodatek do kurczaka w sosie
rogan josh. Do słodkiej, zgrillowanej cukinii brakowało przełamującego sosu.
Przygotowałam dwa sosy.
Pierwszy zajmuje dosłownie moment – wystarczy posiekać
(bardzo drobno) miętę i wymieszać z jogurtem, drugi wymaga chwili więcej, bo
trzeba upiec czosnek. Bardzo lubię czosnek, tylko nie mogę znieść jego ostrego
smaku w buzi, dlatego dodaję tylko pieczony, dzięki temu dania są dalej
czosnkowe, ale w sposób dużo przyjemniejszy, smaczniejszy i delikatniejszy!
Taką jesień lubię, żółtą, brązową i wciąż jeszcze trochę zieloną. Tak
było na stole, tak było pysznie.
Po raz któryś obiecuje sobie, że takie kolacjo-obiady to będę
przygotowywać tylko w weekend, bo jednak mimo, że proste zajęcie jakim jest
grillowanie warzyw, zajmuje zbyt dużo czasu… i tak samo po raz któryś zapominam
o tym co sobie myślałam wcześniej spędzając sporo czasu w kuchni.
Z gotowanie to jest tak, że coś za coś. Najprostsze i często najtańsze
rzeczy wymagają sporo czasu i dużo uwagi. Inna sprawa, że nie bawi mnie
podgrzewanie puszek w mikrofali (której nie mam!)….
Składniki sosów do cukinii:
Pysznie, kaszmirsko...fot. D.Szymborska |
·
Siekana mięta (u mnie zwykła i
pieprzowa, bo to jeszcze zostało w balkonowej hodowli),
·
6 ząbków czosnku,
·
sól,
·
jogurt grecki.
Przygotowanie:
Czosnek upiec w piekarniku, tak by dało się go wycisnąć z ząbków.
Wymieszać z jogurtem i wstawić do lodówki (jeżeli mamy chwilę czasu), po to by
smaki się przegryzły. Mięte posiekać, wymieszać z jogurtem i doprawić solą, tak
samo jak to możliwe, włożyć do lodówki.
Sosy idealnie pasują do cukinii, do soczewicowo/ryżowego chlebka hinduskiego
też.
O tak zjadłabym go z chlebkiem :P
OdpowiedzUsuń