Zielone spaghetti – porcja 7.5PLN [wegetariańskie i bezglutenowe]
Pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo! fot. D.Szymborska |
Jak na razie jem na zmianę penne i spaghetti bo na takie makarony
bezglutenowe trafiam w sklepach. Ciekawe, czy innych nie produkuję dlatego, że
wychodzą z założenia, że bezglutenowcy nie chcą niczego bardziej
skomplikowanego w kuchni? Czy może te są najtańsze i najprostsze w produkcji?
Nie wiem. Trochę mi się kształty przejadły… jeszcze jest lasagne ale tutaj ciężko
wyczarować coś dietetycznego bo ilość sosu albo sera w takiej zapiekance jest
olbrzymia.
Czasem zachowam paragon z zakupów i wiem ile co kosztowało, stąd tutaj
mogłam podać cenę za porcję (70g makaronu z sosem i dodatkami).
Przygotowanie dania to 30 minut –
liczone od wejścia z zakupami do kuchni do wyjścia z kuchni z talerzem z
parującym makaronem (nie wliczam zmywania po jedzeniu).
Składniki (4 porcje):
·
240g makaronu, ten bezglutenowy
jest z reguły dwa razy droższy od „normalnego” dodatkowo gotuje się go duuużo
dłużej – spaghetti 15 minut a penne nawet ze 20!,
·
2 pęczki bazylii (lub dwie
roślinki doniczkowe),
·
150g łuskanego słonecznika,
·
100g parmezanu,
·
liście rukoli,
·
pomidorki koktajlowe,
·
oliwa (im lepsza tym lepsze będzie
pesto).
Przygotowanie:
Wstawić wodę na makaron bo będzie się dłużej gotował niż ten zwykły.
Uprażyć na patelni teflonowej słonecznik. Żeby było szybciej można go schłodzić
w zamrażalniku. Oskubać listki bazylii, wrzucić do blendera, dodać słonecznik i
oliwę, zmiksować na jednolitą masę. Parmezan utrzeć, wymieszać z pesto. Odłożyć
na bok. Rukolę jeżeli nie była myta, umyć i osuszyć (ja używam specjalnej
suszarki, która nie niszczy liści!). Pomidorki pokroić w ćwiartki. Gdy makaron
będzie gotowy, odcedzić wymieszać z pesto. Na talerzu ułożyć rukolę, na to
makaron i pomidorki koktajlowe.
To prosty, smaczny i energetyczny posiłek, przyda się w tą jesienną
pogodę….
Ale fajnie zielone :)
OdpowiedzUsuń