TRYB JASNY/CIEMNY

Zielone spaghetti – porcja 7.5PLN [wegetariańskie i bezglutenowe]

Pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo! fot. D.Szymborska


Jak na razie jem na zmianę penne i spaghetti bo na takie makarony bezglutenowe trafiam w sklepach. Ciekawe, czy innych nie produkuję dlatego, że wychodzą z założenia, że bezglutenowcy nie chcą niczego bardziej skomplikowanego w kuchni? Czy może te są najtańsze i najprostsze w produkcji? Nie wiem. Trochę mi się kształty przejadły… jeszcze jest lasagne ale tutaj ciężko wyczarować coś dietetycznego bo ilość sosu albo sera w takiej zapiekance jest olbrzymia.

Czasem zachowam paragon z zakupów i wiem ile co kosztowało, stąd tutaj mogłam podać cenę za porcję (70g makaronu z sosem i dodatkami). 

Przygotowanie dania to 30 minut – liczone od wejścia z zakupami do kuchni do wyjścia z kuchni z talerzem z parującym makaronem (nie wliczam zmywania po jedzeniu).

Składniki (4 porcje):


·      240g makaronu, ten bezglutenowy jest z reguły dwa razy droższy od „normalnego” dodatkowo gotuje się go duuużo dłużej – spaghetti 15 minut a penne nawet ze 20!,
·      2 pęczki bazylii (lub dwie roślinki doniczkowe),
·      150g łuskanego słonecznika,
·      100g parmezanu,
·      liście rukoli,
·      pomidorki koktajlowe,
·      oliwa (im lepsza tym lepsze będzie pesto).

Przygotowanie:

Wstawić wodę na makaron bo będzie się dłużej gotował niż ten zwykły. Uprażyć na patelni teflonowej słonecznik. Żeby było szybciej można go schłodzić w zamrażalniku. Oskubać listki bazylii, wrzucić do blendera, dodać słonecznik i oliwę, zmiksować na jednolitą masę. Parmezan utrzeć, wymieszać z pesto. Odłożyć na bok. Rukolę jeżeli nie była myta, umyć i osuszyć (ja używam specjalnej suszarki, która nie niszczy liści!). Pomidorki pokroić w ćwiartki. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzić wymieszać z pesto. Na talerzu ułożyć rukolę, na to makaron i pomidorki koktajlowe.


To prosty, smaczny i energetyczny posiłek, przyda się w tą jesienną pogodę….

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa