16 września 2015

Baskijska sałatka – proste danie na imprezę


Pysznie, ślicznie czyli tak jak powinno być! fot. D.Szymborska


Nie żebym imprezowała codziennie (choć może bym nawet chciała), ale teraz po kolei opisuję baskijskie i hiszpańskie przystawki, które są idealne w czasie spotkań towarzyskich.

W Polsce najbardziej typową warzywną sałatką podawaną w czasie przyjęć jest ta, przygotowana z pokrojonych (wcześniej ugotowanych) warzyw, ogórków konserwowych i majonezu. To co Hiszpanie i Baskowie nazywają „sałatką rosyjską”. A sami przygotowują podobną sałatkę tylko zamiast ziemniaków używają paluszków  krabowych.

Baskijską sałatkę można dużo szybciej przygotować, niż klasyczną jarzynową. Odpada gotowanie ziemniaków, warzyw, zostaje krojenie i majonez.

Ważne jest to by przygotowywać ją na bazie dobrej jakości paluszków krabowych (które kraba mają tylko w nazwie, ale dobrze żeby miały rybę w składzie, a nie tylko ulepszacze smakowe).

Sałatkę można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Jej bazę stanowią: paluszki krabowe, ugotowane na twardo jajka i majonez, reszta dodatków zależy od naszej fantazji. 

Można trzymać się wersji prostej, można dołożyć szynkę długodojrzewającą, lub tak jak ja zrobiłam wkroiłam sporo zielonych oliwek – efekt pysznie!

Składniki (na dużą miskę sałatki – przystawka dla 10 osób):

Sałatka baskijska w misce wygląda dużo gorzej niż podawana jako pintxos na kromeczce bagietki lub krakersie fot. D.Szymborska


·      6 jajek od wybieganych kur, ugotowanych na twardo i wystudzonych,
·      250g paluszków krabowych (lepszej jakości są te z lodówki a nie zamrażalnika),
·      200g zielonych oliwek,
·      5 łyżek majonezu,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z majonezem i doprawić. Jeżeli tylko możemy sobie na to pozwolić to sałatkę schłodzić przed podaniem.

Baskowie jedzą ją jako ichnie tapas czyli pintxos, podają na bagietce albo słonych krakersach. Wersja de lux takiej przekąski to kromeczka bagietki, sałatka i na niej duża krewetka na samej górze….

6 komentarzy:

  1. czuję, że by mi smakowała. przepis tak banalnie prosty, a składniki łatwo dostępne, że może nawet spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tego z racji swojego składu trotilla de patatas daje bardzo dużo energii :) a to się każdemu przyda :)

      Usuń
  2. już ma na tę sałatkę apetyt i to wielki; składniki sa ,tylko po bagietkę pobiec ,,,,,a więc,,,,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie "jara" mnie ta sałatka, chociaż tej z majonezem też nie jem za często :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj masz złe nastawienie, trzeba próbować nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa