TRYB JASNY/CIEMNY

Fasola szparagowa na ostro – azjatycka przekąska

Pysznie, ale ostro fot. D.Szymborska


Uwielbiam fasolkę, zjadam z przyjemnością w każdej postaci, dodatkowo bardzo lubię z nią eksperymentować, ot wdzięczne warzywo.

Żeby przygotować przekąskę fasolową, trzeba sobie zarezerwować trochę czasu w kuchni. Nie trzeba umiejętności specjalnych, ani sprzętów innych niż: garnek z wkładką do gotowania na parze i patelnia. A czas jest potrzebny dlatego, że najpierw fasolkę gotujemy na parze, a potem dopiero podsmażamy.

Efekt – ostra, aromatyczna fasolka, która świetnie pasuje jako dodatek do ryżu, mięsa, bo jednak jako samodzielne danie to się nie nadaje, bo człowiek zje pół miski i dalej głodny będzie….

Składniki (na dużą miskę fasolki):


·      500g fasolki szparagowej, może być mrożona, może być świeża, jak ta druga to trzeba odciąć końce,
·      3 szalotki (posiekane),
·      sos imbirowo sojowy,
·      papryczka chili (posiekana, bez pestek).

Przygotowanie:


Fasolkę ugotować na parze, następnie podsmażyć na patelni razem z szalotką i dodatkami. Można użyć gotowego sosu z imbirem i soją, lub samemu wymieszać pastę imbirową z sosem sojowym. Fasolkę, sos, szalotki i chili smażyć razem. Można podawać na gorąco i na zimno – smakuje świetnie, tylko uwaga, to jest ostre danie!

Komentarze

  1. Nawet nie wiedziałam, że jest taka przekąska i to jeszcze z Azji. Człowiek całe życie sie uczy :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa