Fasola szparagowa na ostro – azjatycka przekąska
Pysznie, ale ostro fot. D.Szymborska |
Uwielbiam fasolkę, zjadam z przyjemnością w każdej postaci, dodatkowo
bardzo lubię z nią eksperymentować, ot wdzięczne warzywo.
Żeby przygotować przekąskę fasolową, trzeba sobie zarezerwować trochę
czasu w kuchni. Nie trzeba umiejętności specjalnych, ani sprzętów innych niż:
garnek z wkładką do gotowania na parze i patelnia. A czas jest potrzebny
dlatego, że najpierw fasolkę gotujemy na parze, a potem dopiero podsmażamy.
Efekt – ostra, aromatyczna fasolka, która świetnie pasuje jako dodatek do
ryżu, mięsa, bo jednak jako samodzielne danie to się nie nadaje, bo człowiek
zje pół miski i dalej głodny będzie….
Składniki (na dużą miskę fasolki):
·
500g fasolki szparagowej, może być
mrożona, może być świeża, jak ta druga to trzeba odciąć końce,
·
3 szalotki (posiekane),
·
sos imbirowo sojowy,
·
papryczka chili (posiekana, bez
pestek).
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować na parze, następnie podsmażyć na patelni razem z
szalotką i dodatkami. Można użyć gotowego sosu z imbirem i soją, lub samemu
wymieszać pastę imbirową z sosem sojowym. Fasolkę, sos, szalotki i chili smażyć
razem. Można podawać na gorąco i na zimno – smakuje świetnie, tylko uwaga, to
jest ostre danie!
Nawet nie wiedziałam, że jest taka przekąska i to jeszcze z Azji. Człowiek całe życie sie uczy :P
OdpowiedzUsuń