Foodpairing czyli cava do figowej sałaty
Znów się udało - pysznie i ślicznie fot. D.Szymborska |
Dobieranie wina do jedzenia to cudowna zabawa ale też wielkie wyzwanie.
Zanim coś zaproponujemy to musimy a) znać smak jedzenia b) znać smak wina.
Rozłącznie – zadanie nie wydaje się zbyt skomplikowane ale, już zderzenie wina
z jedzeniem zmienia wszystko.
Są różne szkoły dobierania wina do dań, dla jednym wino ma wspierać
smak posiłku, dla innych ma wyzwalać nowe smaki, lub też zmieniać klasyczną
potrawę w coś zupełnie nowego. Białe do ryby i czerwone do mięsa – cóż to już
było. Obecnie sommelierzy idą w zupełnie innych kierunkach, za zadanie stawiają
sobie pokazanie zupełnie nowego smaku potrawy, takiego, do którego uda się
dotrzeć tylko pijąc dane wino.
Czasem takie twórcze zabawy z dobierania wina do „obiadu” są bardzo
udane, innym razem zupełnie mi nie odpowiadają.
U siebie w domu jestem dużo bardziej zachowawcza, inna sprawa, że nie
mam piwnicy pełnej win (piwnice mam ale pełną szpargałów) i wybór z reguły
ogranicza się do kilku butelek, z tego: ta jest na specjalną okazję, ta to
ostatnia z indywidualnego zamówienia…i tym sposobem z reguły mam wybór – białe
lub czerwone!
Do figowej sałaty (liście, oliwa, sok z cytryny, glaze, orzechy i figi)
pasuje cava. Monistrol Selection
Especial Cava, Marques De Monistrol. Z winami musującymi jest tak, że
jeżeli, ktoś tak jak ja uwielbia wytrawne bąbelki, to pasują mu one do
wszystkiego.
Nazwę potrafię zapomnieć ale etykietę, prawie zawsze, pamiętam fot. D.Szymborska |
Lekka sałata, lekkie wino. Jedno wspiera drugie, nie góruje, nie
przyciąga uwagi, ot dobrze się łączy i pasuje do siebie. Czyli poszłam w
klasykę – połączenie wina musującego, jakim jest wytrawna cava z lekką sałatą –
świetna przystawka i wstęp do dobrej kolacji. Tutaj cava jest nie tylko
dodatkiem do jedzenia ale też aperitifem.
Składniki (1 porcja):
·
Dwie garście umytych liści sałat (warto
sięgnąć po taką mieszankę gdzie jest radicchio,
·
1 figa (obieram ze skórki),
·
garstka orzechów włoskich,
·
oliwa,
·
sok z cytryny,
·
glaze.
Cava najlepiej smakuje na plaży o zachodzie słońca:)
OdpowiedzUsuńja jeszcze bym dodała, że smak cavy zależy również od towarzystwa w jakim się ją pije :)
UsuńJak najbardziej. Od towarzystwa, okoliczności i scenerii:)))
Usuńbo o to też chodzi w piciu wina :)
UsuńBabelki, wytrawne babelki :) o tak! :D
OdpowiedzUsuń:) czyli jest nas więcej :)
UsuńNie znam tego napoju, staram się unikać alkoholu :)
OdpowiedzUsuń