Wytrawna sałatka z mango – sprawdzony przepis
Pysznie, egzotycznie i zaskakująco wytrawnie fot. D.Szymborska |
No dobra, ktoś wieczorem nie będzie miał niespodzianki, za to inni będą
też mogli ją zjeść. Sałatka z mango – prosta, pyszna i bardzo efektowna. Czyli
jednym słowem to wszystko czego (ja) poszukuję w gotowaniu w normalny dzień
tygodnia. Godziny spędzane w kuchni z reguły procentują pysznym jedzeniem, ale
tych godzin nie ma wolnych, zdarzają się w weekendy….
Sałatka z mango wymaga spędzenia około 10 minut w kuchni plus trochę
czasu w lodówce by lepiej smakować. Od biedy można ją przygotowywać z mango,
które były w lodówce, to wersja dla tych co naprawdę się śpieszą.
Jej smak jest egzotyczny, mi kojarzy się z daniami kuchni hinduskiej,
dlatego właśnie ta sałatka będzie dodatkiem do dania głównego, ale o tym na
razie szaaaa.
Składniki (na dużą miskę sałaty – 3-4 osoby ucieszą się z takiej
przystawki):
·
3 dojrzałe mango, innych (to tak
jak z awokado) zupełnie nie ma sensu kupować, bo smak nie ten,
·
pęczek mięty,
·
50g orzeszków ziemnych niesolonych,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mango umyć i obrać. Jak, to pozostawiam każdemu, choć Internet aż huczy
od filmików pokazujących jak obierać ten owoc. Pokroić w kostkę, przełożyć do
miski. Na teflonowej patelni uprażyć orzeszki. Uważać żeby ich nie przypalić.
Jeżeli bardzo się nam śpieszy i chcemy sałatkę serwować od razu, to warto
orzeszki schłodzić w zamrażalniku przed wymieszaniem z mango. Mięte posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać starannie i doprawić pieprzem i solą bo jest to
wbrew pozorom wytrawna sałatka.
Nigdy nie jadłam takeij sałatki :)
OdpowiedzUsuń