TRYB JASNY/CIEMNY

Wytrawna sałatka z mango – sprawdzony przepis

Pysznie, egzotycznie i zaskakująco wytrawnie fot. D.Szymborska


No dobra, ktoś wieczorem nie będzie miał niespodzianki, za to inni będą też mogli ją zjeść. Sałatka z mango – prosta, pyszna i bardzo efektowna. Czyli jednym słowem to wszystko czego (ja) poszukuję w gotowaniu w normalny dzień tygodnia. Godziny spędzane w kuchni z reguły procentują pysznym jedzeniem, ale tych godzin nie ma wolnych, zdarzają się w weekendy….

Sałatka z mango wymaga spędzenia około 10 minut w kuchni plus trochę czasu w lodówce by lepiej smakować. Od biedy można ją przygotowywać z mango, które były w lodówce, to wersja dla tych co naprawdę się śpieszą.

Jej smak jest egzotyczny, mi kojarzy się z daniami kuchni hinduskiej, dlatego właśnie ta sałatka będzie dodatkiem do dania głównego, ale o tym na razie szaaaa.

Składniki (na dużą miskę sałaty – 3-4 osoby ucieszą się z takiej przystawki):


·      3 dojrzałe mango, innych (to tak jak z awokado) zupełnie nie ma sensu kupować, bo smak nie ten,
·      pęczek mięty,
·      50g orzeszków ziemnych niesolonych,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:


Mango umyć i obrać. Jak, to pozostawiam każdemu, choć Internet aż huczy od filmików pokazujących jak obierać ten owoc. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Na teflonowej patelni uprażyć orzeszki. Uważać żeby ich nie przypalić. Jeżeli bardzo się nam śpieszy i chcemy sałatkę serwować od razu, to warto orzeszki schłodzić w zamrażalniku przed wymieszaniem z mango. Mięte posiekać. Wszystkie składniki wymieszać starannie i doprawić pieprzem i solą bo jest to wbrew pozorom wytrawna sałatka.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa