15 września 2015

Tortilla de patatas – sprawdzony przepis

Kawałek, klasycznej tortilli de patatas - czyli proste i pyszne tapas na imprezę fot. D.Szymborska


Mam kilka takich dań, które wpisuję do kategorii – imprezowe, na przyjęcia. Żeby danie znalazło się na takiej liście, musi spełniać kilka warunków. 

Po pierwsze powinno się je dać przygotować zanim przyjdą znajomi. Nie cierpię siedzieć w kuchni gdy jest impreza, dlatego mogę poświęcić sporo czasu „przed” by „w trakcie” tylko wyciągać z lodówki ewentualnie przez chwilę podgrzewać jakieś danie. 

Po drugie, takie imprezowe danie powinno być neutralne smakowo i składnikowo – niektórzy nie lubią oliwek, inni mają uczulenia na orzechy, dlatego użycie najprostszych składników sprawdza się najlepiej.

Wszystkie te warunki spełnia tortilla de patatas, dodatkowo jest wdzięcznym tematem do rozpoczęcia rozmowy o Hiszpanii, Kraju Basków.

Przygotowanie tego hiszpańskiego omletu, jak czasem nazywana jest ta tortilla jest czasochłonne. Można przygotować wersję uproszczoną, czyli zastąpić ziemniaki chipsami  - przepis TUTAJ jednak jak ma być klasycznie to trzeba, te ziemniaki ugotować.

Tortilla de patatas jest przekąską bardzo sycącą, wystarczy kawałek a sił do imprezowania przybywa. Co ważne, można ją przechowywać w lodówce przez dwa do trzech dni, jednym słowem nadaje się na śniadanie na drugi dzień! Zatem ciężko o danie tak wielozadaniowe, jak ten specyficzny omlet!

Składniki (na tortillę o średnicy 22cm):


Stres podobny jak przy podawaniu tortu, gdy kroimy przy gościach.....czy jest smaczne i dosmażone i dosolone? JEST! fot. D.Szymborska


·      6 jajek od wybieganych kur,
·      około 1 kg ziemniaków,
·      sól i odrobina oliwy do smażenia.

Przygotowanie:


Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski i starannie wymieszać, doprawić tak jakbyśmy przygotowywali jajecznicę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Warto przyjrzeć się patelni na której będziemy robić tortillę – najlepsze są takie, które mają równe ścianki, po to by nie mieć problemu z wystającymi „śrubkami” w czasie przewracania tortilli na drugą stronę. Potrzebny tez będzie duży płaski talerz po to, by przykryć patelnię i pomóc sobie w odwróceniu tortilli. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wlewamy masę jajeczną z ziemniakami. Zmniejszamy ogień i czekamy aż zacznie pachnieć i lekko dymić, wtedy delikatnie przykładamy talerz do patelni, wyjmujemy tortillię i przewracamy na drugą stronę. Podobnie jak za pierwszym razem czekamy aż zapach smażenia będzie intensywny i przekładamy tortillię na talerz. Trzeba poczekać aż wystygnie, można ją układać na pokrojonej w cienkie kromeczki bagietce, podawać z oliwką, papryczką, można przekroić i serwować z plastrem długo dojrzewającej szynki…możliwości jest wiele, trzeba tylko być cierpliwym przy smażeniu i wziąć poprawkę, że pierwsza tortilla de patatas w naszym życiu może nie być doskonała……

5 komentarzy:

  1. ... omlet (Y) zawsze! :) na wiele różnych sposobów ... ;) (Y) pozdrawiamy :) stayRUN \m/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię :) To takie proste, a jednocześnie zaskakująco smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cały czas pojawia się to danie na różnych blogach, ale jeszcze nie miałam okazji go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa