TRYB JASNY/CIEMNY

Schab ze słodko – kwaśnym sosem cebulowym

Cebula z octem jabłkowym i syropem klonowym nadaje mięsu świetnego smaku i aromatu fot. D.Szymborska



W restauracjach unikam zamawiania takiego jedzenie, uważam, że to tanie mięso, do którego przygotowania nie trzeba żadnych zdolności i każdy, nawet najgorszy kucharz sobie z nimi poradzi, a nie po to wychodzę z domu, żeby zjeść coś „domowego”!

Dlatego nie zdziwiłam się, że przepis w GoodFood był bardzo prosty, jedyną skomplikowaną rzeczą jest kwestia posiadania w szafce kuchennej albo lodówce syropu klonowego!

Zaskoczył mnie efekt końcowy - przepyszne danie, które miało wiele aromatów i smaków, a mięso rozpływało się w ustach. Takim schabem to bym nie pogardziła w restauracji...może pora przeprosić się z tym rodzajem mięsa?

Składniki (4 porcje):


Pyszne polędwiczki wieprzowe o ciekawym smaku fot. D.Szymborska


·      800g polędwiczek wieprzowych,
·      2 łyżki pieprzu,
·      2 łyżki oliwy,
·      2 czerwone cebule pokrojone w piórka,
·      150ml octu jabłkowego,
·      75ml syropu klonowego,
·      pęczek natki pietruszki,
·      sól.

Przygotowanie:


Pokroić mięso w plastry, posypać pieprzem i solą. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i obsmażyć mięso z każdej strony aż będzie brązowe. Odłożyć na bok. Dolać oliwę i smażyć na niej cebule przez 5 minut, po tym czasie dodać ocet jabłkowy, smażyć przez kolejne kilka minut, dodać syrop klonowy i mięso, smażyć do czasu aż mięso będzie gotowe. Podawać z gotowanym ryżem i siekaną natką pietruszki.

Komentarze

  1. Ostatnio gustuję w cebulowych dodatkach. Fajne to połączenie z syropem klonowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj bardzo smaczne....zastanawiam się czym można zastąpić mięso bo połączenie octu z syropem klonowym - PYCHA :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa