TRYB JASNY/CIEMNY

Łapanowski odlicza jak w „Top Chef” a blogerzy gotują

Przed rozpoczęciem warsztatów z Grzegorzem Kikkoman'em i Tabasco
Teraz już wiem co czują kucharze w Top Chef gdy Grzegorz krzyczy „10 minut do końca”. Jest stres, jest tempo, ręce się trzęsą. Tym bardziej jak trzeba wyserwować 20 przystawek.

Ale po kolei „Kulinarna wiosna z Kikkoman i Tabasco” tak nazywały się warsztaty dla blogerów.

Jestem zmęczona, zadowolona i dużo się nauczyłam. Wiem, że gotowanie „na czas”, „na efekt” i „dla innych” to stresujące zajęcie. Trafiłam do świetnej grupy, potem podzieliłyśmy się na pary i gotowałam a bardziej przygotowywałam przystawkę razem z Mają z Qmam kaszę. Różnimy się w kuchni ogromnie. Maja nie je mięsa, ani produktów zwierzęcych ja bez nich nie wyobrażam sobie posiłku. Na szczęście co do smaków myślimy podobnie – ma być wyraziście ale nie dominująco, ma być smacznie po prostu. 

Za chwilę zaczynamy i Grzegorz będzie odliczał fot. D.Szymborska
Przygotowywałyśmy tatara z buraków z kminem rzymskim, kozim serem i granatami. Brzmi trochę jak udziwnione danie ale pomysł Grzegorza bardzo przypadł nam do gustu. Uwielbiam buraki, te gotowane smakują wyśmienicie, granat jest pysznym owocem a połączenia z serem kozim byłam pewna bo tak zwykłam podawać buraki (tyle, że marynowane przepis TUTAJ).

Miałyśmy godzinę na przygotowanie 20 porcji. Dużo? Tak jak się siedzi i ogląda Top Chef to też tak się wydaje, ile to ci kucharze mają czasu….. 60 minut to mało! Zdążyłyśmy, ba nawet kujońsko byłyśmy pierwsze! Przystawka wyserwowana na czas, pyszna i ładnie wyglądająca. Po prostu duma!!! I żeby nie było nie tylko nam smakowała!!!

Tatar z buraków z kozim serem fot. D.Szymborska


Składniki:

·      Gotowane buraki pokrojone w drobną kostkę (8 sztuk),
·      Kolendra (nie same listki ale też łodyżki, posiekane),
·      Granat (1/2 dużego albo cały mały),
·      Garść prażonego słonecznika,
·      Sos z tabasco
·      Kumin rzymski,
·      Miód,
·      Limonka (sok i skórka)
·      Tabasco  (myśmy używały tego zielonego z jalapeno),
·      Oliwa,
·      Skórka z pomarańczy,
·      Kozi ser (twarożek).

Część składników fot. D.Szymborska

Przygotowanie:

Uwaga, to przepis, Grzegorza Łapanowskiego, który z Mają zmodyfikowałyśmy dość mocno, za zgodą autora oczywiście!

Buraki pokrojone w kostkę wymieszać z granatem i słonecznikiem. Dodać sos. Sos przygotowywany „na czuja” z kuminu (podgrzanego na patelni) z miodem, Tabasco (tym zielonym), sokiem z limonki. Sos wlewamy do miski z pozostałymi produktami, starannie mieszamy, dodajemy jeszcze soku z limonki, ścieramy skórkę z limonki i pomarańczy. Dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy kolendrę. Nie same listki ale posiekane łodyżki też.

Wyserwowanie to wyzwanie! Nakładamy do miseczki, robimy łódeczkę z sera koziego (małą łyżeczką bo mała porcja….). I tak 22 razy. Miało być 20 ale zawsze lepiej mieć jakieś zabezpieczenie albo porcję dla Szefa!


A o innych pysznościach, o tym jak dziewczyny Julita i Anna robiły spring role z pstrągiem i kiełkami to będzie kiedy indziej…. I będzie też filmik…

Komentarze

  1. Fajna przystawka, ostatnio polubiłam buraki, więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak buraki teraz modne, ale to fajnie bo są pyszne:)

      Usuń
  2. No i się przepis przydał, bo byłem pewien, że buraki były pieczone... a temat jest zdecydowanie wart powtórzenia w domu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja poczekam na jakieś "hinty" dotyczące boczku, o ile dobrze pamiętam :)

      Usuń
  3. te wszystkie tematy warte powtórzenia.. a pęczak wymiatał:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moda na buraki... no kto by pomyślał! Chociaż z drugiej strony, firma Pantone ogłosiła kolor Radiant Orchid kolorem roku 2014, więc nie powinno mnie to dziwić, że również do kuchni taka moda dotarła :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa